Grad NOVSKA Službene stranice

Dan hrvatskih branitelja Grada Novske – sjećanje na prvo okupljanje dragovoljaca

U sjećanje na prvo okupljanje dragovoljaca s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana, 28. lipanj slavi se kao Dan hrvatskih branitelja Grada Novske. Tog dana 1991. godine, u burnim vremenima stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske izvršeno je prvo postrojavanje dragovoljaca samostalne satnije Zbora narodne garde Novska. Kod Osnovne škole u Novskoj okupilo se 132 dragovoljca, a prvi zapovjednik bio je Milan Čorak, u ono vrijeme pričuvni časnik.

Na  svečanoj akademiji povodim Dana hrvatskih branitelja Grada Novske, Čorak je podsjetio na osnivanje  prve oružane formacija kada su dragovoljci odlučno stali u obranu svojih domova.

Ova prva formacija branitelja bila je početak osnivanja  62. samostalne bojne ZNG-a Novska, kasnije 125. brigade HV-a Novska koja je dala veli doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih naselja tijekom Domovinskog rata. Mnogi su dali svoje živote u akcijama i  Novljani ih neće zaboraviti. Kod spomenika podignutog njima u čast položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Služena je i misa u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca, predstavljena knjiga o ratnom putu „Risova“, a dragovoljci, brojni gosti i uzvanici, ponosno su prošli  gradom iza zastava postrojbi i udruga iz Domovinskog rata.

Uz obitelji stradalih, hrvatski dragovoljci i branitelji, među gostima je bio i izaslanik i savjetnik predsjednice za branitelje Ante Deur i Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika vlade RH te Ivo Žinić, župan SMŽ.

Čestitajući Dan hrvatskih branitelja, gradonačelnik Marin Piletić, naglasio je kako Novska zauzima važno mjesto u povijesti Domovinskog rata.