Grad NOVSKA Službene stranice

Dan hrvatskih knjižnica - 103 Portreta hrvatskih književnika

Dan hrvatskih knjižnica - 103 Portreta hrvatskih književnika

U srijedu, 11. studenog Gradska knjižnica i čitaonica “Ante Jagar” obilježila je Dan hrvatskih knjižnica s predstavljanjem knjige “103 portreta hrvatskih književnika”. Ravnateljica Darija Jež upoznala je nazočne goste kako se od 11. studenog 1960. godine obilježava Dan hrvatskih knjižnica budući je toga dana donešen prvi Zakon o knjižnicama.Knjigu su predstavili autor knjige Božidar Bilopavlović Billy i Tito Bilopavlović poznati hrvatski književnik i naš zavičajnik koji je napravio izbor tekstova u knjizi. 

Fotografije koje su u knjizi, a  izložene su u knjižnici i čitaonici,  nastajale su oko 30-tak godina i  rađene su u crnobijeloj tehnici.
 
Fotografije su nastajale u raznim okolnostima. Novljanima je knjiga zanimljiva budući su u knjizi dvije fotografije naših zavičajnika i članova Društva hrvatskih književnika Željka Kneževića i Tita Bilopavlovića. Književnik Tito Bilopavlović u svom obraćanju publici se ujedno prisjetio nekih događanja koje je proživio u Novskoj i ta sjećanja podijelio s publikom koja je nazočila ovom svečanom događaju. 

Predstavljanju knjige bili su nazočni mnogi ljubitelji lijepe riječi, a među njima i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji inače podržava sva kulturna događanja u gradu i na simboličan način nagrađuje naše kulturne djelatnike kao što su književnici, likovni autori, glazbenici. Novljanski ljubitelji knjige i poetske riječi otišli su svojim kućama lijepih dojmova s još jednog predstavljanja knjige.