Grad NOVSKA Službene stranice

Dekorativni elementi iznad prozora Hotela Knopp

Dekorativni elementi iznad prozora Hotela Knopp

Zgrada Novljanima poznatog „Hotela Knopp“ nalazi se u fazi obnove, zgrada je kulturno dobro Republike Hrvatske, pa stručni djelatnici Konzervatorskog ureda, „paze na svaku ciglu“ tijekom radova. Nekada je zgrada bila otmjeno mjesto, bila jedna od najljepših objekata u Novskoj, građena u drugoj polovici  19. stoljeća, no vrijeme i nebriga učinilo je svoje.

Nestali su nekadašnji ukrasi na zidovima i stropovima, na njih podsjeća samo fotografija plesne dvorane iz tog doba, a preostalo je samo nekoliko vanjskih dekorativnih elemenata, štukatura iznad gornjih prozora. Dekoracije iznad četiri prozor pridonosile su luksuznom izgledu, ljepoti Hotela Knopp i životnom prostoru Novske.

Jednog ukrasa iznad prozora sad nema, no sve će se dekoracije modeliranjem i materijalima restaurirati, udahnuti novi život, a cijeli prostor uz obnovljeni i novi dio kompleksa ponovno sjajiti i biti ukras grada. Obnovom dobiva i novu svrhu, prostor „Hotel Knopp“ ponuditi će razne sadržaje kao Klaster kulture.

Prošle godine završena je obnova i zgrade s kraja 18. stoljeća, sada je sjedište gaming industrije, a dašak posebnosti bilo bi i uređenje zgrade pošte, za što se s vlasnicima još vrše pregovori. Uređenje preostalih zdanja koje su obilježile povijest grada, iskreno bi  radovalo Novljane i sve koji vole Novsku.