Grad NOVSKA Službene stranice

Društvo “Terra banalis” čuva kulturu i povijest Banovine

Osnivanje povijesne postrojbe koja nosi odore iz razdoblja Vojne krajine bio je jedan o prvih projekata  Društva “Terra banalis” iz Gline. Društvo djeluje treću godinu i bave se poviješću Vojne krajine, a okuplja  povjesničare, arheologe, restauratore i druge, kako bi čuvali kulturu i povijest Banovine.

U sklopu Dana europske baštine u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“ Novska postavljena je izložba o poviješću Vojne krajine, a u Galeriji POU Novska, Vladimir Brnardić, predstavo je rad Društva “Terra banalis” te je govorio o I. i II. Banskoj krajiškoj pješačkoj pukovniji koja se u jednom povijesnom razdoblju borila protiv turskih i francuskih osvajača.

- Ove postrojbe su obilježile ovaj kraj svojim postojanjem kroz stoljeće i pol, u redovnom sastavu habsburške vojske, a obilježile su  i način života u Vojnoj krajini kao i njegovu budućnost, rekao je Vladimir Brnardić, član predsjedništva Društva “Terra banalis”.

Za Povijesnu postrojbu koja nastavlja povijenu tradiciju izrađene su dvije vrste odora kasnog 18. i početka 19. stoljeća, smeđe u kojima su krajišnici na granici čuvali Hrvatsku od Turaka i bijele koje su nosili na bojišta diljem Europe, a izrađene su i replike oružja koje su koristili u bojevima.

Kako dodaje Brnardić, „Povijesna postrojba treba predstavljati i biti prepoznata kao dio povijesti  Sisačko moslavačke županije, pojavljujući se na manifestacijama koje  se organiziraju“.