Grad NOVSKA Službene stranice

Drvoprerađivači, najvredniji dio novljanskog gospodarstva – preko 1500 zaposlenih

"S više od 1500 zaposlenih u drvoprerađivačkoj industriji, drvna industrija je najvažnija grana gospodarstva na području Grada Novske, novljansko gospodarstvo počiva na drvnoj industriji", naglasio je Marin Piletić, gradonačelnik u razgovoru s Krunoslavom Jakupčićem, predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma.

Priliku da se upozna s radom novljanskih drvoprerađivača, predsjednik Uprava Hrvatskih šuma, s Hrvojem Žakićem, voditeljem Uprave Hrvatskih šuma Nova Gradiška, obišli su i dvije istaknute tvrtke, „Quercus“ u Bročicama i „MMM Vukelić“ u Brestači.

Ove obiteljske tvrtke postižu zavidnu proizvodnju, osim obrade drveta, značajan udio u proizvodnji čini finalizacija i  proizvodnja gotovih elemenata i predmeta od drveta.

No sve se više osjeća nedostatak ili se teže dolazi do kvalitetnog drveta za obradu, hrasta i jasena. Hrvoje Crnojević, tehnički direktor tvrtke „Quercus“, koja ima 110 zaposlenih, kaže, „bilo bi ih i više da dobivamo više kvalitetne sirovine za preradu. Naš pogon za izradu lamela može proizvoditi preko 25 tisuća kvadratnih metara no proizvodimo samo oko 15 tisuća“.

 

"Možemo raspolagati samo količinom drvne mase koje Hrvatske šume imaju planom sječe. Ugovore potpisujemo svake godine i oni drvoprerađivači koji opravdaju ugovorenu godišnju proizvodnju i finalizaciju, nemaju problema. Hrvatske šume se drže potpisanih ugovora i isporučuju dogovorene količine", kazao je Marijan Vukelić, vlasnik „MMM Vukelić“, u Drvnom centru gdje su izloženi finalni proizvodi od drveta.

 

Bez drvne sirovine nema proizvodnje , svi planovi  Hrvatskih šuma prema riječima predstavnika Uprava, „svode se na očuvanje i obnovu šuma Republike Hrvatske“.   

 

"Za to su najviše zainteresirani drvoprerađivači, jer bez sirovine nama proizvodnje. Zbog ograničenog resursa i eksploatacije šuma, kvalitetne drvne mase je sve manje. Radi toga više nema prostora za otvaranje novih pogona za preradu drveta", rekao je Krunoslav Jakupčić, predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma. Između ostalog napominje kako Sisačko moslavačka županija po razvijenosti  drvne industriji prednjači u Hrvatskoj.

 

Drvna industrija ovisna je i od stručnog kadra, pa bi se obrazovanje kadrova za potrebe drvne industrije, kroz strukovna zanimanja u Srednjoj školi Novska, POU Novska uz potporu Grada Novska, kroz jedinstvenim model obrazovanja, bilo omogućeno  stipendiranje učenika, potpore mentorima i tvrtkama u kojima bi učenici stjecali praktična znanja.