Grad NOVSKA Službene stranice

DV "Radost" Novska i OŠ "Josipa Kozarca" Lipovljani u suradnji s TIC-om organizirali terensku nastavu na Novljanskom jezeru

Najznačajnija turistička ponuda Grada Novska, koja ujedno predstavlja i glavni element turističkog razvoja, je Novljansko jezero koje se nalazi u neposrednoj blizini grada. Netaknuta priroda okružena brežuljcima obogaćena je sadržajima za odmor i rekreaciju svih uzrasta, što je idealno za obiteljske izlete, team building programe, sportske rekreativce, škole u prirodi. Terenska nastava bi trebala biti važan sastavni dio plana i programa nastave jer obuhvaća učenje istraživanjem i otkrivanjem, te omogućuje stjecanje osobnih iskustava i doživljaja.

Turistička zajednica Grada Novske je, u dogovoru s osnovnim školama i vrtićima, ove godine započela s organiziranjem terenske nastave na Novljanskom jezeru. S ljepotama Novljanskog jezera upoznale su se skupine Dječjeg vrtića "Radost" Novska.  Vrtićanci su u susret jeseni s odgojiteljicama istraživali šumske puteve  brdovitog kraja, nakon čega su se okrijepili na terasi ugostiteljskog objekta. Na terenskoj nastavi u prirodi sudjelovalo je i oko 70-ak učenika Osnovne škole "Josipa Kozarca" Lipovljani, koji su svoje sate na Novljanskom jezeru proveli rekreativno igrajući nogomet, te su se zabavili na spravama koje su postavljene duž obale jezera. Dario Ptičak, učitelj iz Osnovne škole "Josipa Kozarca" Lipovljani se zahvalio Gradu Novska i TIC-u na pozivu i organizaciji terenske nastave, rekavši kako se nada da će uskoro ponovno posjetiti jezero s novim razrednim odjelima. "Zadovoljni smo ponuđenim sadržajima i prirodom, kao i dočekom i atmosferom koju su zatekli" – rekao je  Dario Ptičak, koji je dodao kako je najveće oduševljenje kod najmlađih izazvala vožnja gradskim turističkim vlakićem.

Učenike lipovljanske škole i novljanske vrtićance posjetili su i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, direktor Novokoma Vinko Debeljak, te voditeljica TIC-a Milijana Dižep Margetić. "Škola u prirodi također obuhvaća učenje jer se kod djece razvijaju sposobnosti snalaženja u prostoru, ali se uče razvijati i međusobnu suradnju. Drago nam je što se na našem Novljanskom jezeru odvijaju i škole u prirodi i što su svi ovi bogati sadržaji prepoznati od strane učitelja i odgojitelja" – istaknuo je gradonačelnik. Voditeljica TIC-a Milijana Dižep Margetić pozvala je sve ravnatelje i učitelje škola i vrtića da se jave novljanskoj turističkoj zajednici kako bi organizirali terensku nastavu na Novljanskom jezeru.