Grad NOVSKA Službene stranice

Edukacija za polaznike - buduće gejmere u Novskoj

Pored poljoprivrede, drvne industrije, od razvoja  gaming industrije u Novskoj velika su očekivanja. Brzorastuće područje modernih tehnologija i video igara, napreduje velikim koracima. Smještanjem Poduzetničkog inkubatora Sisačko-moslavačke županije PISMO, Novska, gdje se za potrebe gaminga uređuju dvije zgrade, prepoznata je u Hrvatskoj i Europi.

- Projekt PISMO do sada je dobio više nagrada što nas čini ponosnim i zadovoljnim, kazala je Andrea Šeparac, zamjenica direktora Županijske razvojne agencije SiMoRa. I dok traju radovi na budućim prostorima središta gaminga, provode se edukacije, učenika osnovnih i srednjih škola na području SMŽ.

Šeparac dodaje da je „prva grupa od 60 polaznika završila edukaciju, a početkom rujna kreće novi ciklus edukacija, za 80 nezaposlenih osoba s područja Republika Hrvatske“.  

- Troškove edukacije pokriva HZZ, edukacija će trajati pola godine  i obavljati će se u Novskoj, rekla je Šeparac.

Završetkom radova na Poduzetničkom inkubatoru i stavljanjem u funkciju prostora za razvoj geminga, od polaznika koji pokažu zanimanje, krenuti će zapošljavanje mladih poduzetnika.

U obnovu dvije zgrade u Novskoj i razvoj gaminga ulaže se 25 milijuna kuna, sredstava dobivenih iz europskih fondova koji su prepoznali vrijednost i dobar projekt  SiMoRe. Kako je poznato, Svjetska gaming industrija vrijedi više od 100 milijardi dolara, a gaming inkubator u Novskoj izvanredan je korak u smjeru razvoja  geming industrije i u Hrvatskoj.

Prvi produkt već je predstavljen, interaktivni strip Aleksandra Gavrilovića, „Svi putovi vode u SiMoRu“, za edukaciju svih potencijalnih korisnika usluga SiMoRe. Predstavljene su i vizit karte „Proširena stvarnost“ koje su izradili Karlo Petković i Dominik Cvjetkovski, stručnjaci za edukaciju.

- Ovo je početak. Projekt počinje živjeti,  od učenja engleskog,  s edukacijom se započelo i u Dječjem vrtiću „Radost“ Novska, a od naredne školske godine uvodi se i novo zanimanje u Tehničkoj školi u Sisku, tehničara za  izradu video igara, - podsjetio je Ivo Žinić, župan.