Grad NOVSKA Službene stranice

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

U Republici Hrvatskoj 23. kolovoza obilježava se kao spomendan – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Obilježavajući ovaj spomendan, gradonačelnik Novske Marin Piletić i zamjenik gradonačelnika Siniša Kesić zapalili su svijeću kod centralnog križa na Gradskom groblju u spomen na sve žrtve totalitarnih režima u Gradu Novskoj.

"Naša država, naš narod i naš grad je kao rijetko koji stradao kroz povijest zato nikad ne smijemo zaboraviti žrtve, moramo se žrtvama klanjati, ali ulagati energiju na kvalitetne međuljudske odnose u društvu i poštivanje ljudskih prava. Trebamo graditi odnose u društvu za buduće generacije, kako one ne bi bile opterećene sa stradanjima kroz povijest", istaknuo je gradonačelnik Piletić.

Totalitarni i autoritarni režimi kroz 20. stoljeće u Hrvatskoj i brojnim europskim zemljama doveli su do tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te do progona i likvidacija političkih neistomišljenika. Uz jasan otklon od svakog totalitarizma te primjereno obrazovanje mladih o zločinima nedemokratskih sustava, Hrvatska gradi društvo uključivosti, tolerancije i dijaloga koje njeguje kulturu sjećanja na sve nevine žrtve rata i totalitarnih režima kako bi se još spremnije suočavala s izazovima budućnosti.