Grad NOVSKA Službene stranice

FOTO: Trajni spomen i zahvalnost poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima sela Bročice

Na vječnoj su straži hrvatske nam grude, spomen nek im traje živih dok nas bude“ urezano je na Spomen ploči postavljenoj na ulasku u mjesno groblje,  u znak trajnog spomena i zahvalnosti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, podigli su mještani naselja Bročice.

Pred okupljenima na groblju na blagdan sv. Mihovila, zaštitnika mjesta, Spomen ploču otkrili su unuci umrlog hrvatskog branitelj Ilije Nikića, njegovi unuci Ilija i Ivan.

Skupu su se obratili Slavko Tepavac, predsjednik Mjesnog odbora Bročice i Ivica Vulić, predsjenik Odbora hrvatskih branitelja GV Grada Novske, rekavši kako se nikada neće zabraviti na žrtvu hrvatskih branitelja  i njihov doprinos slobodi u Domovinskom ratu. 

Bročice su bile prva linija obrane, od početak ratnih događanja 1991. godine sve do vojno redarstvene operacije „Bljesak“ 1995. godine.  Mještani, hrvatski branitelja odazvali su se pozivu, uključili u obranu kao pripadnici 62. Samostalnog bataljuna ZNG Novska i kasnije 125. brigade HV Novska. Držeći položaje kod pumpne stanice „Strug“ i liniju uz kanal Strug, neprijateljska srpska armije nikada nije prešla na drugu obalu, iako su branitelji trpjeli granate koje su padale  po njihovim položajima i  selu Bročice. Svima koji su stradali i kasnije umrli od posljedica rata, mještani Bročice postavljanjem Spomen ploče, trajno su zahvalni.

Vijence i svijeće položile su obitelji stradalih i umrlih hrvatskih branitelja, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Mjesnog odbora Bročice i Grada Novske, a spomenik je blagoslovio Ivan Rončević, novljanski kapelan.