Grad NOVSKA Službene stranice

Gospodarski susret upotpunjen likovnim izložbama

Gospodarski susret upotpunjen likovnim izložbama

U sklopu manifestacije „Lipovljanski susreti“ koja se ove godine održava od 21.-23. kolovoza, u petak 21. kolovoza  u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani po prvi puta je održan Gospodarski susret na kojem su predstavljene mogućnosti gospodarske suradnje između Češke i  Hrvatske. Skup je održan uz potporu i suorganizaciju veleposlanstva Republike Češke i HGK Županijske komore Sisak i organizaciju domaćina, s naglaskom na lokalnu zajednicu, Lipovljane i Sisačko-moslavačku županiju.


Skupu su nazočili načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar sa suradnicima, saborski zastupnik Vladimir Bilek, dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnica češke nacionalne manjine Tatjana Novotni-Golubić, predsjednik HGK Županijske komore Sisak Boris Mesarić, a kao sudionici susreta i izlagači prisustvovali su Bohuslav Zavadil, Zbynek Peška i Brankica Grd.
Profiliramo jednu novu aktivnost, novi program kao dio „Lipovljanskih susreta“  iza kojeg stoji vrlo seriozan rad svakog od izlagatelja koji nam omogućavaju da se upoznamo, razmijenimo informacije i u konačnici da se dogovori neki oblik suradnje.“- u ime organizacijskog odbora ovim riječima prisutnima se obratio Josip Krajči. 


Načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar izjavio je kako je uvjeren da će ovo postati jedna lijepa tradicija „Lipovljanskih susreta“, te je dodao da je ponosan što u suradnji sa Češkom, koja je ove godine zemlja partner ove manifestacije, i HGK- Županijskom komorom Sisak, otvaraju nove mogućnosti, ne samo za Lipovljane, već i Sisačko-moslavačku županiju. 


Po završetku skupa uslijedilo je otvorenje triju izložbi slika pod nazivom „Češki spomenici“, „UNESCO“ i „Franz Kafka“. Izložbu je otvorio veleposlanik Republike Češke u RH Martin Košatka rekavši kako se nada da će ova izložba biti svojevrstan poticaj onima koji još nisu posjetili Republiku Češku da to i učine.


Predsjednica Saveza Čeha Libuše Stranjik rekla je kako je posebno ponosna što je upravo Češka ove godine zemlja partner ove manifestacije, te je dodala da izložba predstavlja dio aktivnosti Češke manjine u Hrvatskoj.  Članovi Češke besede Lipovljani uveličali su otvorenje ove izložbe izvedbama tradicionalnih čeških pjesama.