Grad NOVSKA Službene stranice

Grad Novska 35. na listi od 127 gradova u RH prema korištenju bespovratnih sredstava EU

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo financija, o direktnoj i indirektnoj pomoći iz fondova EU za razdoblje od 2013. do 2018. godine, od 127 gradova u Republici Hrvatskoj, Grad Novska nije povukao niti kune iz EU fondova.

Kako je za medije na tiskovnoj konferenciji  o „korištenju bespovratnih sredstava EU u Gradu Novska“ rečeno, „time se Grad Novska bez ijedne kune iz EU  svrstao među 15 posljednjih gradova na listi povučenih sredstava“.

 

- Povlačenjem prvih novaca iz EU fondova 2018. godine, Grad Novska se s 2,6 milijuna kuna  pozicionira na 35. mjesto u Hrvatskoj, a drugi smo Grad prema povučenim sredstvima fondova EU na području Sisačko moslavačke županije. Novska bi bila puno više na ovoj rang listi da nismo imali prazno razdoblje od 2013. do 2017. godine, naglasio je Marin Piletić, gradonačelnik, istaknuvši  „u ovoj godini očekujemo više od 4 milijuna kuna izravnih pomoći sredstava Europske unije u gradski proračun.

Tome treba pridodati ukupno 24,3 milijuna kuna direktne i indirektne pomoći, za projekt „Želim raditi, želim pomoći“ u vrijednosti skoro 5,5 milijun kuna, 3,8 milijuna za nerazvrstanu cestu u Staroj Subockoj, obnovu Hrvatskog doma u Novoj Subockoj oko 1,1, za Dječji vrtić na Ukladama 2,9 milijuna, 415 tisuća kuna za projekt „Bito je (na)učiti gospodariti otpadom“, za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, uređaja za pročišćavanje 5,1 milijuna kuna, 623 tisuće za spremnike odvojenog prikupljanja otpada te energetsku obnovu Dječjeg vrtića „Radost“ u visini nešto više od  2 milijuna kuna.

 

- Novska je Grad u koji se ulaže i u koji sada stižu bespovratna sredstva. Prepoznati smo i kao Grad koji ima dvije razvojne agencije, Razvojnu agenciju NORA i ispostavu Županijske razvojne agencije SiMoRa, koje su razvojni generatori Grada Novske. Sve se to ogleda i kroz gradski proračun, sa zadovoljstvom je  istaknuo Piletić.

 

Bespovratna sredstva  za projekte privatnog  i civilni sektor i za OPG-e

Prema riječima ravnateljice Razvojne agencije „NORA“ Novska, Vide Iličić, u godinu dana od početka aktivnosti realizirani su brojni projekti za privatni i civilni sektor, a novih 8 projekata trebali bi donijeti 19 milijuna kuna EU investicija u Grad Novsku.

 

Kako je rekao Mario Čelan, direktor Županijske razvojne agencije SiMoRa, „u proteklom mandatu nije bilo suradnje s Gradom Novska, pa su u tom razdoblju izgubljena sredstva i vrijeme, i Grad Novska nije povlačio novce iz fondova“.

 

 - Iako je bilo puno više natječaja na koje se moglo aplicirati. Posebice što je  SiMoRa među prvima u Hrvatskoj prema povlačenju bespovratnih sredstava iz EU fondova. U zadnjih dvije godine Grad Novska kroz projekte i natječaje za ruralni razvoj i energetsku učinkovitost   povlači sredstva. Sredstva su dodijeljena čak za 67 OPG-a na području Grada Novske, a još 40-tak je u pripremi za realizaciju, dodao je Čelan.