Grad NOVSKA Službene stranice

Grad Novska i Srednja škola Novska sklopili ugovor o korištenju gradskog prostora za potrebe učeničkog doma

Grad Novska i Srednja škola Novska sklopili ugovor o korištenju gradskog prostora za potrebe učeničkog doma

U Galeriji POU potpisan je Ugovor između Grada Novske i Srednje škole Novska o korištenju bivše zgrade INA-e u Novskoj za potrebe Učeničkog doma, a koji bi uskoro se trebao i službeno otvoriti. Ugovor su potpisali gradonačelnik Marin Piletić ispred Grada Novske i ravnateljica Nikolina Fijačko Filipović ispred Srednje škole Novska. Radi se o Ugovor o korištenju gradske nekretnine, odnosno prostora, u nekadašnjoj zgradi INA Naftaplina na Trgu Đure Szabe u Novskoj, površine 704,25 m2. Ugovor je sklopljen na rok od 15 godina, a u svrhu obavljanja djelatnosti učeničkog doma pod kojom se podrazumijeva organiziranje odgojno – obrazovnog rada, smještaja i prehrane, kulturnih i drugih aktivnosti u učeničkom domu.

Ovim Ugovorom Srednjoj školi Novska daje se na korištenje 1. u prizemlju otvoreno stubište koje vodi do ulaznog prostora s nadstrešnicom, prijamna prostorija za vratara-telefonista-pazikuću, odvojeni sanitarni prostori (muški i ženski), blagovaonica s popratnim prostorijama, garderoba za zaposlenike i spremište, na prvom katu soba za učenje te hodnik i stubište učeničkog doma, te na drugom katu 17 soba za učenike s kupaonicom (s tušem, WC-om i umivaonikom), soba za dnevni boravak učenika, sanitarni prostor (muški i ženski), soba za odgajatelja i sastanke s roditeljima, prostor za pranje, glačanje i popravak rublja s prostorima za zaposlenike, soba za zdravstvenu zaštitu s kupaonicom, hodnik i stubišni prostor.

Otvaranjem novog smjera u Srednjoj školi Novska – tehničara za razvoj videoigara, u Novskoj se pojavila potreba otvaranja učeničkog doma. Više od polovice upisanih učenika u ovo zanimanje dolaze van područja Grada Novske. S obzirom da je INA napustila svoju zgradu u centru Novske, Grad je iskazao svoj interes preuzimanja zgrade i stavljanja u funkciju. Učenički dom samo je jedna od funkcija, a mladim ljudima koji će naradnih četiri godine biti vezani za naš Grad, pokažimo razumijevanje, ohrabrenje i zaželimo im dobrodošlicu novoj sredini, rekao je gradonačelnik Marin Piletić.

U razrednom odjelu tehničara za razvoj videoigara imamo učenike od kojih većina nije s područja Grada Novske. Tehničar za razvoj videoigara svojim kurikulumom obećava iz više razloga, a naglasak je na strukovnom dijelu sadržaja s više od 50 posto. U učeničkom domu trenutno je smješten 21 učenik koji pohađa nastavu u Srednjoj školi Novska, za zanimanje tehničar za razvoj video igara. U učeničkom domu borave učenici iz cijele Hrvatske (Zagreba, Dugog Sela, Bjelovara, Kutinske Lipe, Starog Petrovog Sela, Kumrovca, Bekteža, Koprivnice, Vodnjana itd.), te je novi učenički dom više nego potreban, istaknula je ravnateljica SŠ Novska Nikolina Fijačko Filipović.
 
Inače, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, putem nadležnog Povjerenstva izvršilo očevid i utvrdilo da škola zadovoljava uvjete propisane člankom 92. stavak 10. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, te je 13. prosinca 2021. donijelo rješenje kojim se Srednjoj školi Novska odobrava početak rada učeničkog doma od 3. siječnja 2022. godine.