Grad NOVSKA Službene stranice

Gradonačelnici potpisali Sporazum za izgradnju postrojenja – početak izgradnje za dvije godine

Gradonačelnici Novske i Zagreba, Marin Piletić i Milan Bandić, u nazočnosti suradnika,  direktora Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igora Zgomba, kao i državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvata, u Novskoj su potpisali Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska.

Sporazumom je predviđena izrada studijsko-projektne dokumentacije za postrojenje u Novskoj u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

Nakon potpisivanja Sporazuma, za naredni mjesec najavljen je posao oko pripreme studijsko projektne dokumentacije, a da bi se kompletna dokumentacija uz izdavanje građevinske dozvole, moglo završiti  u iduće dvije godine. Tek 2021. godine raspisao bi se natječaj za radove na kompostani.

Stručnjaci bi odredili tehnologiju koja će se primijeniti u postrojenjima, za proizvodnja komposta ili bioplinsko postrojenje, kapaciteta prerade oko sto tisuća tona biootpada godišnje.

- Za naš grad, u kojem nema ovako velikih investicija, ovo je veliki korak naprijed i početak trajne suradnje Novske s glavnim gradom. Novska je poljoprivredni kraj,  proizvodnjom komposta i bioplina Novska će se uvrstiti i na energetsku kartu Hrvatske, ali i pomoći daljnjem razvoju poljoprivrede i cjelokupnog gospodarstva, istaknuo je Piletić, dodavši kako su uspostavljeni trajni prijateljski odnos sa Zagrebom oko zajedničke brige o okolišu i odgovornom gospodarenju otpadom, čime se u postrojenju očekuje minimalno 40-tak novih radnih mjesta.

Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba, podsjetio je, da je Hrvatska ulaskom u EU prihvatila nova pravila i donijela Plan gospodarenja otpadom, čime se obvezala 40 posto biootpada izdvojiti iz miješanog komunalnog otpada, a nakon toga ga i zbrinuti.

Potpisivanje Sporazuma bilo je popraćeno velikim zanimanjem medijskih kuća, novinari desetak redakcija izvijestilo je o ovom događaju važnom za Novsku i Zagreb. Ovo je tek početak moguće realizacije izgradnje pogona za preradu odvojeno prikupljenog biootpada, tema koja će još dugo zaokupljati građane, one koji su za gradnju i protivnike izgradnje kompostane u Novskoj.