Grad NOVSKA Službene stranice

Gradska uprava i GO HSP Novska obilježili Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Gradska uprava i GO HSP Novska obilježili Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću. 
U znak sjećanja na žrtve i zločin koji je počinjen tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, vijenac su ispred Gradske uprave 24. kolovoza položili gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan sa svojim zamjenicima Tomislavom Baićem i Vedranom Mihaljevićem.

„Ne smijemo dopustiti da bilo koja grupacija ljudi ekstremnim metodama ili fizičkom likvidacijom pokazuje nezadovoljstvo i ne uvažava drugačije stavove.“- rekao je gradonačelnik te dodao da nas ovaj nemili događaj podsjeća da trebamo čuvati to što danas živimo u demokratskom uređenju u kojem imamo slobodu izražavanja mišljenja i stavova. 


Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, gradski odbor HSP Novska 24. kolovoza okupio se u Novskoj na središnjem groblju gdje su paljenjem svijeća odali počast svim žrtvama totalitarnih režima.

„Podružnica HSP-a Novska pridružila se obilježavanju ove obljetnice jer su to zaslužile sve žrtve kojima se nemamo gdje pokloniti i smatramo da je ovo najmanje što za njih možemo učiniti.“- izjavio je predsjednik GO HSP-a Vinko Debeljak. Predsjednik ŽV HSP-a Sisačko-moslavačke županije Željko Soldo također je prisutvovao odavanju počasti rekavši kako je Hrvatska bila pod totalitarnom čizmom više od 50 godina, te je napomenuo da su se u tom razdoblju dogodili brojni zločini,a HSP obilježava ovaj dan kako bi se sjetili svih nevinih žrtava koje su iskazivale svoje domoljublje i pripadnost hrvatskom narodu.