Grad NOVSKA Službene stranice

HSP održao konferenciju za medije

HSP održao konferenciju za medije

Povodom aktualnih događanja u Gradu Novskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji novljanska Podružnica HSP-a održala je tiskovnu konferenciju u utorak, 28. srpnja u Domu hrvatskih branitelja. 
Novinarima su govorili predsjednik ŽO HSP SMŽ Željko Soldo, predsjednik Podružnice HSP Novska Vinko Debeljak i tajnik Podružnice HSP Novska Željko Lucić.


Uvodno se obratio donedavni predsjednik, a sada član Županijske skupštine Željko Soldo i to o tijeku posljednje sjednice Županijske skupštine, ustvrdivši još jednom da se radilo o političkoj trgovini za koju bi se trebali zainteresirati nadležne institucije. Također je ponovio da je župan Ivo Žinić ustrojio novu većinu u Skupštini s vijećnicima s SDP-ove liste i nekadašnjim savjetnicima bivše županice, te bi se stoga trebao ispričati biračkom tijelu. Upitao se Soldo da li je u Županiji ponovo uveden verbalni delikt, jer kada se postavi pitanje odgovornim osobama, odmah se prijeti tužbama.


O nalazu revizije poslovanja tvrtke Novokom d.o.o. govorio je predsjednik Podružnice HSP Novska i direktor tvrtke Vinko Debeljak. Ustvrdio je da je revizorski nalaz negativan, a ima uporište u poslovanju tvrtke u posljednjih desetak godina, kada je na čelu tvrtke bila bivša uprava s direktorom Pavom Kutlešom i predsjednikom Skupštine Novokoma  Antunom Vidakovićem. Naime negativno mišljenje se odnosi na neuređene vlasničke odnose (mrtvačnice, lokalne ceste), gdje je Novokom umjesto jedinice lokalne samouprave vlasnik tih objekata, što je suprotno zakonu.
Nalaz revizije je upućen u FINU i javnu objavu, te je moguće reagiranje nadležnih institucija. "Tko to može biti iznad zakona i ne provoditi zakonske obveze, te tako ugroziti djelatnost tvrtke Novokom? Nalaz revizije upućen je predsjedniku Skupštine, gradonačelniku Vladi Klasanu, te u rujnu očekujemo poduzimanje konkretnih radnji u vezi negativnog mišljenja", rekao je Debeljak
Opovrgnuo je i priče da je bivši direktor istjeran iz tvrtke, već je istina da je iskoristio prava iz otkaza Ugovora o radu, te niti u jednom trenutku nije pokazao zainteresiranost za nastavkom rada u tvrtki. U nastavku je naveo primjer zlouporabe službenog pečata od strane bivšeg ravnatelja POU Maria Čelana u vezi svojedobnog iznajmljivanja gradskog prostora, o čemu će izvjestiti nadležne službe. 
Nadovezao se Željko Soldo, komentirajući najavljenu tužbu protiv njega u svojstvu nekadašnjeg predsjednika NK Libertas, a koju je najavio u medijima Mario Čelan. "Našao sam klub u rasulu, a 2010. godine sam Mariju Čelanu predao klub koji je bio financijski i sportski stabilan. Odgovorno tvrdim da niti jedna lipa nije bila zloupotrebljena", rekao je Soldo.


Predsjednik Upravnog vijeća POU Novska i tajnik Podružnice HSP Novska Željko Lucić osvrnuo se na poslovanje POU, te je upozorio na propust bivšeg ravnatelja Miroslava Peroševića u procesu javne nabave, odnosno gradnje solarne elektrane na krovu Gradskog kina u okviru natječaja za sufinanciranje proizvodnje obnovljivih izvora energije, jer za raspisani natječaj nije tražio suglasnost odnosno odluku Upravnog vijeća, čime je načinjena šteta ustanovi, no izrazio je nadu da će se propust moći sanirati. 
Odgovarajući na novinarske upite Željko Soldo je najavio skoro pokretanje revizije financijskog poslovanja ustanova u vlasništvu Grada Novske, te reviziju pretvorbi poduzeća u Gradu tijekom devedesetih godina.