Grad NOVSKA Službene stranice

Izborna skupština Udruge uzgajivača goveda „Mokro polje“

Izborna skupština Udruge uzgajivača goveda „Mokro polje“

Mokro polje predstavlja vrlo kvalitetan pašnjak a stoka postiže odlične priraste, te je to bio razlog i osnivanja Udruge uzgajivača goveda „Mokro polje“, Novska, uz koju djeluje na području Grada i  konjogojska udruga „Hrvatski posavac“.


Udruga djeluje na području Grada Novske, Općine Jasenovac i Općine Lipovljani sa svrhom da svojim djelovanjem unapređuje i promiče uzgoj goveda kao i poljoprivrede u cjelini. U petak, 18. rujna, Udruga je održala redovnu izvještajnu i izbornu skupštinu. Izvješće o radu u 2014. godini podnio je Goran Došlović, istaknuvši suradnju sa institucijama lokalne samouprave i javnim ustanovama u svrhu ostvarivanja prava tradicionalnog pašarenja na području Lonjskog polja, organizaciju zajedničkih nastupa na sajmovima u zemlji i inozemstvu, neposredna suradnja sa lokalnim općinskim, gradskim, županijskim i državnim organima u domeni unapređenja govedarstva i poljoprivrede.
Posebno je istaknut problem otuđivanja dijelova zaštitne ograde, te tako stoka pričinjava štetu na obrađenim poljoprivrednim površinama stanovnika jasenovačke Posavine, što dovodi do neugodnih situacija i napetih odnosa između uzgajivača stoke i poljoprivrednika.

Zatražena je stoga pomoć kako nadležnih javnih ustanova tako i lokalne samouprave. Pomoć u rješavanju ovakve i sličnih situacija obećali su i gosti Skupštine, zamjenik gradonačelnika Grada Novske Vedran Mihaljević i zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević. Prigodnim riječima i osvrtom na trenutnu problematiku u poljoprivredi govorio je članovima Udruge i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Sisačko-moslavačke županije Mijo Latin.


Kako je ova skupština bila i izborna, jednoglasno su izabrani novi članovi Uprave, i to za predsjednika Goran Došlović, za dopredsjednike Marko Gračaković, Ivo Ždralović, Ivan Lujić, Nikola Bosanac i Martin Klasan, a tajnica je Mara Ljubičić.