Grad NOVSKA Službene stranice

Izložba konja „Hrvatski posavac“

Proglašenjem najboljih grla i dodjelom pehara završena je 13. izložba konja pasmine hrvatskog posavca. Ova izložba u organizaciji Udruge uzgajivača konja „Hrvatski posavac“  Novska , tradicionalno okuplja uzgajivače konja s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana.

Dobro organiziran izložba s dvodnevnim događanjima na igralištu nekadašnjeg nogometnog kluba Mašinac u Ložionici, privukla je dosta posjetitelja, no s manje uzgajivača i konja nago prethodnih godina.

Voditelj uzgoja Hrvatskog posavca Saveza uzgajivača ove pasmine i glavni sudac izložbe, Ivan Šubek, kaže da se pad uzgajivača i broja konja osjeća i u drugim sredinama.

- Novljanski uzgajivači dobro su se pripremili, osim nekoliko svi su  konji bili dobro pripremljeni. Nažalost konjogojstvo nije dohodovno pa se pad osjeća i na području Sisačko-moslavačke županije gdje je 348 uzgajivača s 3606 konja.

Najajio je i slijedeće izložbe, izložbu 19. svibnja u Popovači, nakon toga u Slavonskom Brodu, Kloštar Ivaniću te završnu Državnu izložbu u Sunji.

Pehare najboljima je uručio Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnika, rekavši kako Grad Novska potpomaže rad Udruge Hrvaski posavac kako i drugim mjerama i poticajima poljoprivredne proizvođače.