Grad NOVSKA Službene stranice

Komemoracija kod spomen obilježja u mjestu Čovac kod Okučana

Za poginulog Novljanina Željka Šlata, pripadnika Specijalne policije „Ris“ i Tugomira Brajkovića, pripadnika „Tigrova“, kod spomen obilježja u mjestu Čovac kod Okučana, održana je komemoracija.

Poginuli su tijekom borbene akcije, 6. rujna 1991. godine, po osmi put nakon postavljanja spomen obilježja, na dan njihove pogibije,  obitelji i  suborci iz njihovih postrojbi, predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata i  policije, te predstavnici Okučana i Novske, gradonačelnik Marin Piletić i Ivica Vulić, predsjednik GV Grada Novske, odali su poginulima počast.

- Pogibija naših suboraca  bila je najava teških ratnih vremena. Dolaskom na mjesta gdje su branitelji  poginuli suprotstavljajući se agresoru, znak je da nisu i neće biti zaboravljeni, rekao je Darko Josić, predsjednik „Risova“  Podružnice Novska, podsjetivši na  borbene zadaće koje su „Risovi“, časno i hrabro izvršavali, od ožujka 1991. godine kada je postrojba formirana i gdje su se zajedno borili djelatnici policije iz Kutine, Novske, Ivanić Grada i Garešnice.

Istaknuvši kako su  „Risovi“ izvršavali najteže obrambene zadaće, Marko Brtan, pripadnik postrojbe i izaslanik ministra policije,  rekao kako su Risovi prošli ratni put, od Hrvatske Kostajnice, Okučana, Lipika, Daruvara, sudjelovali  u obrani oko Dubrovnika, Maslenice i Gospića, Velebita, izvršavajući i izviđačke zadaće pred slavne akcije Bljesak i Oluju.

Četrnaestorice pripadnika Specijalne jedinice policije „RIS“ Kutina, položila su živote u borbama ili su umrli od posljedica rata, prvi među njima s područja Novske, Željko Šlat, kojem je imao nepunih devetnaest godina.