Grad NOVSKA Službene stranice

Komemorativni skup na Trokutu – nemjerljiv doprinos poginulih i stradalih hrvatskih branitelja

Kod spomen obilježja Trokut održana je Komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima 1991.-1995. godine na Zapadno-slavonskom ratištu.

Operacija „Orkan-91“ započela je koordiniranim napadom postrojbi Hrvatske vojske 29. listopada 1991. godine, a do kraja izvođenja operativnog plana oslobođeno je više okupiranih naselja. Jedan od najtežih bojeva bio je za područje oko tadašnjeg motela Trokut, gdje je neprijatelj imao jake snage, a oslobođeno je 19. studenog.

U strategijskoj operaciji „Orkan-91“, pod zapovijedanjem Rudija Stipčića, zapovjednika Operativne grupe Posavina, sudjelovali su pripadnici 17 postrojbi s područja gradova i mjesta Samobora, Svete Nedelje, Bjelovara, Dugog Sela, Križevaca, Koprivnice i Vrbovca, 1. gardijske brigade „Tigrovi“, hrvatski branitelji s područja Grada Novske, 125. brigade HV, Ivanić Grada, općina Križa, Kutine i Kloštar Ivanića.

Tijekom izvođenja strategijske operacije Orkan-91 za oslobađanje Zapadne Slavonije u jesen i zimu 1991.
godine na oltar Domovine život je položilo 327 hrvatskih branitelja, a 672 hrvatska branitelja su ranjena.

 "Ovo mjesto simbol je zajedništva hrvatskih branitelja i svih postrojbi koje su branile ovo područje, a simbol je hrabrosti i pobjede. Ovdje, na raskrižju Trokut, prisjećamo se s tugom svih poginulih branitelja na novljanskoj bojišnici. Sjećanja na njih moramo prenijeti i na buduće naraštaje" – rekao je izaslanik predsjednice RH, brigadni general Ivica Komljen,  koji je ujedno i sudionik ratnih događanja na bojišnici Novske.

Brojnima na komemorativnom skupu obratili su se i drugi govornici, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, istaknuo je jedinstvo i slogu kao vrijednosti koje se ne smiju zaboraviti, o snazi zajedništva govorio je i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatski branitelja, državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, dok je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić podsjetio na je 17 postrojbi koje su oslobodile 11 naselja i područje motela „Trokut“.

Kod spomen obilježja vijence su položila brojna izaslanstva, uz roditelje i obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz četiri hrvatske županije, vijence je položilo državno izaslanstvo, izaslanstva županija PU sisačko-moslavačke, izaslanstva gradova i općina, te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Misu za stradale hrvatske branitelje predvodio je župnik Josip Pendžić, župnik župe sv. Tome Rajić, uz Pericu Matanovića i Peju Oršolića, župnike iz Novske i Jasenovca. Komemorativni skup prigodnim pjesmama uveličao je zbor Glazbene škole u Novskoj.