Grad NOVSKA Službene stranice

Konstruktivno rješavanje problema pašarenja u Mokrom polju

Konstruktivno rješavanje problema pašarenja u Mokrom polju

Na inicijativu Udruge uzgajivača goveda "Mokro polje" Novska u Gradskoj je vijećnici u srijedu, 30. rujna održan radni sastanak a povodom prisutnih problema pašarenja u Mokrom Polju. Sastanku je predsjedao zamjenik gradonačelnika Tomislav Baić, a nazočili su mu zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević, načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković, ravnatelj JU "Park prirode Lonjsko polje" Ivor Stanivuković, Marinko Stojić sa suradnicima ispred Hrvatskih šuma, predstavnik Policijske postaje Novska Predrag Klarić, predsjednik Goran Došlović i članovi Udruge uzgajivača goveda "Mokro polje" Novska, te predstavnici Hrvatskih voda VGI Novska "Subocka – Strug" i Hrvatskog lovačkog saveza.


Višestruki su problemi pašarenja koji se pojavljuju u Mokrom polju, od otuđivanja ograde kojom je bilo ograđeno Mokro polje do šteta koju upravo iz razloga otuđivanja ograde čini stoka koja pašari u Mokrom polju na okolnim poljoprivrednim površinama. Stoga su na ovaj sastanak i pozvani predstavnici svih mjerodavnih tijela, ustanova i udruga kojima je zajednički interes rješavanje nastalih problema. Problem pašarenja u Mokrom polju jasno je bio naznačen i u nedavno održanoj skupštini Udruge uzgajivača goveda "Mokro polje", kojoj su također nazočili  zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević i  predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Sisačko-moslavačke županije Mijo Latin, kada su članovi Udruge upozorili da je ovaj problem došao gotovo do usijanja, te da su mogući i fizički sukobi.


"Zadovoljan sam današnjim sastankom, no moram priznati i da sam pomalo iznenađen novim zakonskim odredbama a koje se tiču djelokruga rada Hrvatskih šuma, no stanovišta sam da ćemo pronaći zajednički stav koji bi zadovoljio i nas stočare, javne institucije, prije svega Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda i  JU "Park prirode Lonjsko polje", te sve zainteresirane čimbenike. Dodatne informacije očekujemo na predstojećem skupu u Slavonskom Brodu na kojem će izlagati predstavnici Ministarstva poljoprivrede, gdje ćemo, vjerujem doznati sve potrebne informacije", rekao  je  Goran Došlović, predsjednik Udruge uzgajivača goveda "Mokro polje" Novska
"Jako je bitno pomoći našim poljoprivrednicima, u ovom slučaju stočarima koji su dovedeni pred rub i čiji je opstanak upitan. Zato je ovakav sastanak važan, jer su prisutne sve relevantne institucije u rješavanju gorućih problema običnog čovjeka, bez stranačkih interesa. Potrebno je izbjeći sukobe, a vjerujte mi, blizu smo takvim događanjima", izjavila je nakon sastanka zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević
"Meni je drago da smo danas, nakon dosta burnih reakcija i konstruktivnih promišljanja došli do zajedničkog zaključka da se uputi dopis Agenciji za poljoprivredno zemljište i Ministarstvu poljoprivrede kako bismo definirali sporazum u kojem će se navesti reference kojih će se morati pridržavati svi sudionici ovog problema, znači jedinice lokalne samouprave, javne ustanove i institucije te poljoprivrednici", prenio je zaključak sastanka zamjenik gradonačelnika Tomislav Baić.