Grad NOVSKA Službene stranice

Kreće realizacija Dnevnog centra za starije, sredstva odobrena – niz projekata za oko 178 novih radnih mjesta

Kreće realizacija Dnevnog centra za starije, sredstva odobrena – niz projekata za oko 178 novih radnih mjesta

Gradu Novska kroz Europski fond za regionalni razvoj ovih dana osigurana je 11 milijuna kuna bespovratnih sredstva za uređenje Dnevnog centra za starije. Projekt čiji je nositelj Dom za stare i nemoćne Sisak, realizirati će  se u partnerstvu s Gradom Novska, Gradskim društvom Crvenog križa Novska i Centrom za socijalnu skrb Novska, a predviđeno je zapošljavanje 5 osoba.

Kroz odobrena sredstava preurediti će se zgrada koji su ranije koristile dvije novljanske komunalne tvrtke i gdje se u jednom dijelu prostora već provodi projekt CK Novska, „Aktivna treća dob“ za osobe  starije životne dobi.

"Naši stariji sugrađani ovim će dobiti poludnevni ili cjelodnevni boravak uz potpunu skrb" – istaknuo je Marin Piletić, gradonačelnik na predstavljanju projekta.

 TONSKI PRILOG: Marin Piletić

 

Razvojna agencija NORA neizostavna je u pisanju i realizaciji  kroz projekte u kojima aktivno sudjeluje, projekte koji su doprinijeli zapošljavanjima. Niz je odobrenih projekta koji su već u realizaciji, Vida Iličić, ravnateljica Razvojne agencije NORA Novska, kaže kako je više projekata u provedbi i kojima su otvorena 63 radna mjesta.

Iličić dodaje kako se više projekata u vrijednosti 13 milijuna kuna nalazi pred potpisivanjem Ugovora, što nosi 11, odnosno kroz prijavljene i projekte u pripremi još 104 radna mjesta. Ukupno je u tim projektima oko 50 milijuna kuna za 178 novih radnih mjesta.

Projekti se odnose na mladu populaciju i bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda. Nedavno je započela realizacija projekata koji su ponovno oživjeli Centar za mlade,  „Mladi i izviđaštvo“, provedba u suradnji s  Izviđačkim odredom „Zelena patrola“ Rajić, projekti „Mladi kokičari“ i „VolonTIraj“, prvi volonterski centar. Tijekom realizacije projekata zaposlene su tri mlade osobe.

"Posebno bih izdvojila novi projekt „Zajedno smo jači“, čiji je nositelj AK „Noga“. Projektom je predviđena adaptacija potkrovlja zgrade Doma hrvatskih branitelja, iznad RPN-a,  za „Multimedijalni i multifunkcionalni studio“, s mogućnostima tonskog i video snimanja. Ovim je projektom predviđeno zaposliti 4 stručne mlade osobe" – kazala je Vida Iličić, direktorica Ra – NORA.

 TONSKI PRILOG: Vida Iličić

 

Na kraju prezentacije novih projekata, gradonačelnik Piletić ističe kako je u protekle tri godine Grad Novska dobio Muzej, te kako grad koji je imao jednu Osnovnu školu, sada ima dvije, grad koji nije imao Poduzetnički inkubator, sada ima dva te kako je imao jedan dječji vrtić, a danas ima tri.

Ističe i planiranih 350 milijuna kuna za sufinanciranje kreativnih industrija za izgradnju Kampusa gaming industrije u Poduzetničkoj zoni Novska, nacionalnoj strategiji u projektu HDZ-ovog programa „Sigurna Hrvatska“.

 TONSKI PRILOG: Marin Piletić

 

Pored nedavno odobrenog projekta „Kandidiraj se i pomozi“ Gradskog društva Crvenog križa Novska, kojim će biti zaposleno 40 žena na skrbi za 400 sugrađana i Grad Novska prijavio je još jedan sličan projekt „Zaželi“, s istim brojem zapošljavanja nezaposlenih žena.