Grad NOVSKA Službene stranice

Kroz projekt „Šnajderaj“ KUD-a „Šubić“ – čuva se tradicija, uči tkanje i izrađuju narodne nošnje

U obiteljskoj kući, Ane i Ilije Gregorić, njihovoj tkalačkoj radionici u Starom Grabovcu, započeo je tečaj tkanja kroz projekt „Šnajderaj“  KUD-a „Šubić“ Novska.

Polaznice, Andreja Hemetek, Katarina i Antonija Maršić kao i Maja Josić, uče tehniku tkanja platna na tkalačkom stanu.

Projekt vodi Maja Josić, članica KUD-a „Šubić“ i voditeljica dječjeg folklora, kaže kako će se „tijekom  osmomjesečnog projekta kroz „Šnajderaj“, polaznici osim tkanja, kroz više programa moći učiti tradicionalne narodne plesove, izrađivati dijelove i raditi rekonstrukciju narodnih nošnji, osposobiti se za šivanje i krojačke prepravke“.

Na pripremi ovog projekta KUD-a „Šubić“ radila je Razvojna agencije NoRa Novska, projekt je prošao na natječaju i dobio potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, što je omogućilo i zapošljavanja jedne osobe.

Obitelj Gregorić čuvari su narodne tradicije i običaja, posebno tkalačke djelatnosti koju zajedno s kćerkom Ksenijom Kovačević, čuvaju od zaborava u njihovom tkalačkom obrtu „Lan“. U radionici, smještenoj u obiteljsko kući tkanjem izrađuju lanenih nadstolnjake, ručnike, razne prostirke, ženske i muške narodne nošnje.

Svoje bogato znanje tkanja sada prenose na mlade polaznice koje će nastaviti čuvati od zaborava vještinu tkanja.