Grad NOVSKA Službene stranice

Maraton arapskih konja – jahanje u čast hrvatskih branitelja i slavne hrvatske prošlosti

Maraton arapskih konja – jahanje u čast hrvatskih branitelja i slavne hrvatske prošlosti

Preko 12 tisuća kilometara, prešli su jahači Udruge arapskih konja „Moslavina“ iz Volodera, po Hrvatskoj, od svog Volodera, hrvatskim krajevima od Baranje do Dubrovnika, od Vukovara do Umaga, jahali su i kroz Austriju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, u čast slavne hrvatske prošlosti.

Na 24 maraton krenulo je pet jahača, članova obitelji Željka Pettersa, uzgajivač arapskih konja iz Volodera i pokretača maratona, Domagoj, Tanja i Sanja te Denis Stanić.

Put će trajati pet dana, a ovogodišnji maraton „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti“, posvećen je hrvatskim braniteljima stradalim na području Zapadne Slavonije.

TONSKI PRILOG: Željko Petters

 

Prvog dana jahanja poklonili su i zapalili svijeće na spomen mjestima, u Kutini, Bujavicama, Koritima, na mjestu stradanja pripadnika 56. samostalne bojne Kutina. Svijeću su položili zajedno s obiteljima poginulih bojovnika i Ivom Žinićem, sisačko moslavačkim županom.

Svijeće su upalili i na Trokutu, kod spomen ploče poginulim pripadnicima HOS-a i poginulim hrvatskim braniteljima iz 17 postrojbi koje su se borile na novljanskoj bojišnici 1991.-1995. godine.

Put nastavljaju u četvrtak, prema Novskoj i Jasenovcu, gdje će se zaustaviti kod spomen mjesta kako bi iskazali poštovanje hrabrom sinovima Domovine.

Ukupno će projahati oko 250 kilometara.