Grad NOVSKA Službene stranice

"Maske do daske" – maškare preuzele Gradske ulice

Tradicionalna fašnička manifestacija "Maske do daske" je u subotu, 6. veljače oživjela pokladne običaje i probudila ulice našega Grada. U organizaciji Grada Novske i Turističke zajednice održan je maskenbal čija posjećenost bilježi preko nekoliko tisuća radoznalih posjetitelja. Fašnik se do sada održavao u sportskoj dvorani Srednje škole Novska, a ove godine je po prvi puta organiziran na natkrivenoj Gradskoj tržnici. Gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan naglašava kako odluku o promjeni lokacije pozdravljaju brojni građani, te dodaje kako se svi ostali maskenbali s dugogodišnjom tradicijom uvijek održavaju na otvorenom.

Velik broj raskošnih maski preuzeo je Gradske ulice kojima je odjekivao smijeh i pjesma. U šarenilu maskirane povorke sudjelovalo je najviše skupina do sada, njih čak 23 iz Novske, Jasenovca, Lipovljana, Kutine pa čak i Bosne i Hercegovine, uključujući i brojne KUD-ove i razne udruge, što je organizatorima zasigurno velika motivacija za daljnji rad. Lica novljanskih osnovnoškolaca ove godine nismo mogli vidjeti u organiziranoj povorci jer po prvi puta od kada se održava manifestacija "Maske do daske" nisu bili dijelom iste. Na brojne upite roditelja o nesudjelovanju teško je odgovoriti, no ravnateljica OŠ Novska Antonija Mirosavljević govori kako djeca nisu bila zainteresirana za kostimiranu povorku. Treba naglasiti kako su osnovnoškolci godinama uvelike pridonosili obilježavanju ove manifestacije u kojoj su sudjelovali sa 4 do 5 skupina. Unatoč tome što su izostali sa fašnika, povorka je ove godine rezultirala sa rekordnim brojem skupina i najvećom posjećenošću. 

Najkreativnije, najljepše i najoriginalnije maske odabrao je stručni žiri u kojem su bili predstavnici društvenog i javnog života Grada Novske – profesorica Danijela Pauković, v.d. ravnatelja POU Novska Dominik Mitrović, zamjenik gradonačelnika Tomislav Baić, trenerica Udruge "NORA" Novska i jedna od osnivačica humanitarne udruge "Portal dobrote" Josipa Bijonda Šepović, te djelatnica GDCK Novska Melita Mihalić. Gradonačelnik Vlado Klasan zahvalio se organizacijskom odboru kao i svima koji su sudjelovali u ovom projektu počevši od djelatnika tvrtke Novokom, Radio postaje Novska, Gradske uprave, vrtića i ostalih ustanova koje su im bile na raspolaganju kako bi uspješno realizirali ovaj veliki projekt, a posebice se zahvalio roditeljima mališana na strpljenju i podršci. Nagradu za najkreativniju masku dobili su članovi DLAN-a (SLIKARI), nagradu za najoriginalniju masku dobila je OŠ Jasenovac (CHARLIE CHAPLIN), nagradu za najveseliju skupinu odnijela je Fašnička Udruga "KOBRE" iz Kutine (CAN – CAN PLESAČICE), nagrada za tematsku skupinu otišla je u ruke DND "Osmijeh" Rajić (AFRIČKO PLEME), a najljepšom skupinom proglašeni su vrtićanci Dječjeg vrtića "Radost" Novska, odgojna skupina Štrumfovi koji su bili maskirani u vilenjake. 

Nagradu iznenađenja za najbolji scenski nastup, koju je dodijelio gradonačelnik, osvojili su najmlađi iz Dječjeg vrtića "Iskrice" Lipovljani (LICITARI). Bučna i vesela maškarada nastavila se i nakon proglašenja dobitnika, a za dobru zabavu pobrinula se grupa "Dodir" iz Kutine. Fašnički sud, kojeg su uz prigodni program odglumili učenici Srednje škole Novska, proglasio je fašnika "Krivka" krivim za sve loše što nam se dogodilo u protekloj godini. Donijeli su odluku da se "Krivko" spali na lomači, kako bi sve ono loše otišlo s njim u dim. Novska je i kroz ovu prepoznatljivu manifestaciju bila centar jednog lijepog događaja koji je okupio mnoštvo građana iz cijele regije, podsjetivši sve prisutne da u duhu zajedništva i dalje moramo biti čuvari tradicije.