Grad NOVSKA Službene stranice

Maturanti SŠ Novska upisali fakultete, od učiteljskog do FER-a

Maturanti SŠ Novska upisali fakultete, od učiteljskog do FER-a

 

Sedma generacija novljanskih maturanata završila je državnu maturu. Pri Srednjoj školi Novska državnu maturu polagalo je 56 učenika. Ispitna koordinatorica u Srednjoj školi Novska, Danijela Pauković, podsjetila je kako su ispiti počeli 6. lipnja, ispitom iz biologije, a iz ostalih predmeta trajali sve do 27. lipnja.

"Državna matura protekla je bez problema i s puno manje stresa u odnosu na prošle godine. U prijašnjim provođenjima postupka uvijek je bilo nekih problema, naknadnih reakcija i tumačenja iz Nacionalnog centra za provođenje državne mature. Naši su maturanti pristupili gotovo svim izbornim predmetima, ali naravno, ako su htjeli završiti svoje srednjoškolsko obrazovanje gimnazijalci su morali svakako napisati zadovoljavajuće iz engleskog, hrvatskog i matematike, i to ili na višoj ili na nižoj razini", kaže profesorica Pauković.

Od izbornih predmeta važno je napomenuti da je svih ovih godina na razini države bila uvijek birana politika i gospodarstvo, no ove godine su izgleda trendovi u društvu takvi da je najviše učenika u Hrvatskoj pisalo fiziku, zatim biologiju a nakon toga politiku i gospodarstvo. U našoj školi ta tradicija nije bila takva nego kao i prijašnjih godina, najviše je bilo učenika koji su se ipak odlučili za politiku i gospodarstvo, točnije njih 23.

"U SŠ Novska ukupno je 56 učenika koji su pisali državnu maturu, od toga je nažalost nekoliko učenika palo, ali naravno ne sve predmete, nego ili engleski ili matematiku ili drugi strani jezik, no oni će svakako to pokušati položiti u jesenskom roku a što se tiče upisa na studij četrdesetak učenika je ipak uspjelo upisati željeni studij koji im je bio 1, 2 ili 3 izbor. Što se tiče ocjena, mi ne smijemo davati nikakve pojedinačne podatke ali možemo reći da je prosjek trojka iz svih predmeta kao što je to prosjek i u Hrvatskoj. Jesenski rok za učenike koji nisu položili državnu maturu u ljetnom roku počinje 24. kolovoza i traje sve do 9. rujna ali treba napomenuti da učenici trebaju odmah  prijaviti, dakle 20. srpnja su započele prijave koje traju do 31. srpnja kako bi se mogli na vrijeme pripremiti za jesenski rok.", izjavila je Danijela Pauković.

Naši srednjoškolci pokazali su interes i ove godine za različite tipove fakulteta. Što se tiče društvenih i humanističkih znanosti, tu je Filozofski fakultet, gdje je upisivani jezici, pedagogija i psihologija, kao i na Hrvatskim studijima, a nekolicina je upisala učiteljski studij. Zatim slijedi pravo, a od tehničkih fakulteta učenici su se odlučili za geologiju, rudarstvo, naftu, te na tehničko veleučilište, informatiku, graditeljstvo, jedan učenik je upisao strojarstvo. Dva su učenika upisala Fakultet elektrotehnike i računalstva, popularni FER.