Grad NOVSKA Službene stranice

Međunarodna izložba minijatura u Kursalonu Lipiku

Pod vodstvom kustosica Nikoline Zanetti i Ivone Pavković u nedjelju 8. svibnja  održana je  Međunarodna izložba minijatura Kursalona Lipik. Za mjesto održavanja izložbe odabran je zbog značajne uloge koju je odigrao u širenju kulture na ovom području, ali i šire, ako se uzme u obzir da je Lipik u prošlom stoljeću bio najposjećenije europsko središte. Do toga je uvelike doprinijela željeznička pruga Pakrac – Barcs puštena u promet 1885. godine i koja je maksimalno povezala gradove Pakrac i Lipik s europskih i hrvatskih središtima. Osim željezničke pruge Austrija, Hrvatska i Mađarska dijele bogato kulturno – povijesno nasljeđe i iz tog razloga se natječaj ograničio na te tri zemlje.

Izložba je od posebnog značaja jer služi kao prva od mnogih koje se planiraju te je jedinstvena po tome što se više neće nalaziti u okruženju kakvo je sada. Kursalon je u velikoj mjeri devastiran u Domovinskom ratu, svega dvije godine prije nego što se mogla obilježiti stogodišnjica postojanja.

U programu izložbe uključene su likovne radionice za djecu kako bi se od malih nogu senzibilizirali za likovnu izražajnost. Natječajem su obuhvaćeni i polaznici umjetnički orijentiranih srednjih škola. Poseban dio izložbe čine radovi talentirane Ivane Rebić iz OŠ Sunja i diorame s motivima Kursalona izrađene na likovnoj radionici organizirane u Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik pod vodstvom Nikoline Zanetti. Osim prezentiranja suvremenog likovnog stvaralaštva u mediju minijature i afirmiranja mladih umjetnika i suvremene umjetnosti, izložbom se nastoji postići maksimalni efekt i izvući najbolje, znači posredstvom umjetnosti koja ima moć spajanja tema iz prošlosti i sadašnjosti.

Organizator izložbe bash ART (Ivona Pavković i Nikolina Zanetti) i suorganizatori Muzej grada Pakraca i Umjetnička organizacija Format C, Osijek uz pokroviteljstvo mnogih koji vole likovnu umjetnost.