Grad NOVSKA Službene stranice

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Odlukom Ujedinjenih naroda 25. studenog svake godine se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U srijedu 25. studenog od 10 do 12 sati na središnjem trgu u Novskoj održana je prigodna akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Letke zainteresiranim građanima na prigodnom štandu djelili su psihologinja Martina Antolković Hršak, socijalna radnica Ankica Filipović ispred Centra za socijalnu skrb Novska i voditelj sektora PP Novska Nikola Ćorić, te ih upoznavali na koji način se boriti protiv nasilja i kako svako nasilje treba prijaviti posebno ako  su zlostavljana djeca ili žive u nezdravoj okolini gdje se vrši nasilje.


Procjenjuje se da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena, a osim fizičkog, žene su žrtve i psihičkog, ekonomskog pa i seksualnog nasilja. Osim žena, posebno ranjivu skupinu čine i djeca žrtve nasilja te djeca koja su svjedočila nasilju između roditelja ili drugih članova njihovih obitelji. U Hrvatskoj nasilje nad ženama i djecom najčešće se i događa pod okriljem obitelji, a veliki broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen. 
Na području Grada Novske te općina Jasenovac i Lipovljani tijekom 2014. godine evidentirano je 67 prijava za nasilje u obitelji dok je ove godine do današnjeg dana evidentirano 94 prijave.
"Centar za socijalnu skrb Novska svim onima koji prijave nasilje u obitelji pruža zaštitu te pomoć u prevladavanju teškoća uzrokovanim nasilničkim ponašanjem od strane člana obitelji", izjavila je psihologinja Martina Antolković Hršak.