Grad NOVSKA Službene stranice

Miro Bobanac pobjednik šahovskog memorijala

Miro Bobanac pobjednik šahovskog memorijala "Mijo Bartoniček"

U organizaciji ŠK "Obrtnik" Novska u nedjelju, 19. lipnja u Domu obrtnika održan je tradicionalni brzopotezni pojedinačni šahovski turnir "Memorijal Mijo Bartoniček. Ovogodišnjem memorijalu odazvalo se 26 šahista iz klubova iz Kutine, Petrinje, Jasenovca, Garešnice, Gornjih Bogićevaca, Hercegovca i Novske, a igralo se švicaskim sistemom u 9 kola po 10 minuta.

Turnir je organiziran uz potporu Grada Novske, Zajednice sportskih udruga Grada Novske i medijskog pokrovitelja RPN-a. Turnir su otvorili gradonačelnik Vlado Klasan i novoizabrani predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza Milan Brigljević, odigravši prvi potez na šahovskoj ploči.

Bio je i ovo prvi javni nastup novog predsjednika HŠS-a. Naime, predsjednik Šahovskog saveza Sisačko moslavačke županije Milan Brigljević je na Skupštini Hrvatskog šahovskog saveza, koja je održana u subotu 18. lipnja 2016. godine u hotelu Palace u Zagrebu postao novi predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza. Milan Brigljević rođen je u Sisku 1959. godine. Osnovnu školu je završio u Sisku, a gimnaziju u Kutini. Djetinjstvo i mladost je obilježio šah. Nositelj je titule FIDE majstora i FIDE instruktora a položio je i ispit za organizatora FIDE iako još nije realizirao i tu titulu. Obnašao je visoke dužnosti u HŠS od 1997. do 2004. (bio je predsjednik stručne komisije HŠS-a i član Upravnog odbora HŠS).  Od 2004. godine je predsjednik Šahovskog saveza Sisačko- moslavačke županije i tajnik Šahovskog društva Sisak (jedan od najstarijih šahovskih klubova u Hrvatskoj, osnovan 1908. godine i jedan od četiri osnivača HŠS).

FIDE majstor Miro Bobanac i ove godine je pobjednik Memorijala, s 8 bodova, a drugu i treću poziciju zauzeli su šahisti ŠD Moslavina Kutina, Slavko Ivanić i Mijo Šelaj. Od domaćih predstavnika najbolje je plasiran Ivan Hećimović na 7. mjestu i Viatcheslav Krivitski na 14. mjestu. Pohvala  ŠK "Obrtnik" Novska za dobru organizaciju turnira.