Grad NOVSKA Službene stranice

Mještani Bročica – piljevina i prašina iz tvornice ne ugrožavaju samo usjeve, već i zdravlje nas i naših najmlađih

 

Tvrtka "Pelet Grupa" od početka gradnje tvornice, pa čak i od samog najavljivanja, dok još nije počela s radom, dizala je veliku prašinu, koja se samim otvorenjem nije smanjila, već je prerasla u veliki problem i borbu mještana s piljevinom koja zagađuje okoliš i truje ljude. Mještani su od 2013. godine, pa sve do danas u nekoliko navrata pokušavali postići kompromis s vlasnicima tvrtke, no bezuspješni sastanci su u četvrtak, 14. srpnja kulminirali  apelom kojeg su uputili medijskim kućama, kako bi što veći broj ljudi upoznali s problemima s kojima se suočavaju nešto više od tri godine.  Aleksandra Števinović jedna je od prvih susjeda koja stanuje u neposrednoj blizini tvrtke, a od koje saznajemo da najveći problem imaju s bukom koju stvara postrojenje, te piljevinom i prašinom od koje im propadaju usjevi. Obitelj Števinović vodi servis za čišćenje koji im donosi prihod u kućanstvo, a Aleksandra ističe kako od otvorenja tvornice njihov servis posluje s gubitkom, te dodaje "oni rade i zarađuju, a mi ne možemo".  Mještani kažu kako su ljetni mjeseci najgori, djeca se ne mogu kupati vani u bazenu, čak ni rublje ne mogu sušiti na otvorenom, a vrt i domaće povrće koje uzgajaju prekriveno je piljevinom, tako da voće i povrće moraju kupovati. "Bez veze smo sadili i sijali, sve propada jer prašine i piljevine je jednostavno previše. Oni proizvode pelete i melju klade, a prašina i piljevina nam ulazi u kuće. Djeci napunimo bazen vodom, a on je nakon 15 minuta bio pun piljevine, tako da se djeca nisu mogla kupati.

Netko će nam valjda pomoći da stanemo na kraj tome, da se tvornica zatvori dok vlasnici ne riješe problem i ne postave potrebne filtere, koje ne žele postaviti jer im je ova solucija jeftinija" – žale se mještani. Aleksandra Števinović nadalje objašnjava kako je kontaktirala nadležne državne službe u Zagrebu nakon čega su oni proveli potrebna mjerenja te su rekli da dimnjaci nisu po standardima i da će se to riješiti, međutim naglašava kako je u mjesecu ožujku ponovno zvala gradskog komunalnog redara, koji joj je potvrdio da je inspekcija bila na mjestu uviđaja. Nastavlja kako je kasnije saznala da to nije točno i nakon čega je osobno ponovno zvala inspekciju, koja je ovdje bila u utorak i od njih je dobila informaciju da u mjesecu ožujku nitko nije išao u inspekciju vezano uz ovaj slučaj, što znači da komunalni redar nije govorio istinu. Na upit da li su probali stupiti u kontakt s vlasnikom, mještani govore kako niti ne znaju tko je vlasnik, te da da su podaci o vlasniku i tvrtki nedavno uklonjeni. Među okupljenim mještanima bio je i Slavko Tepavac, predsjednik Mjesnog odbora Bročice, koji je rekao kako se i on susreće s istim problemima kao i naši prethodni sugovornici. Naglasio je u ime svih mještana kako nisu za zatvaranje tvornice koja zapošljava nekoliko djelatnika, već da samo zahtjevaju da rade po propisima i u skladu sa zakonom, naglašavajući kako su spomenuti filteri neophodni kako bi jedno ovakvo postrojenje moglo raditi u neposrednoj blizini kuća i omogućiti ljudima normalan život – čist zrak, a ne prašinu. Tvrdi kako čak niti on ne zna tko su vlasnici, no navodi kako je to do sada bila "Pelet Grupa", te da je kontaktirao s njima u nekoliko navrata. "Rekli su da se to više neće ponavljati, te da će sanirati nastali problem, no to već predugo traje, sada je kulminiralo i mislim da nadležne institucije trebaju reagirati, a moram istaknuti da vlasnici tvrtke primaju dojave o dolasku inspekcije, te da u to vrijeme gase tvornicu kako bi mjerenja bila u prihvatljivim okvirima" – rekao je Slavko Tepavac.

Na poziv mještana i novinara koji su zainteresirani za saznanja Grada i njegova stajališta po pitanju ovog problema, nazočan je bio i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji je od početka izgradnje ovog objekta još 2013. godine, dok još nije bio gradonačelnik već zabrinuti građanin, ukazivao da je to prljava industrija kojoj nije mjesto u centru naselja. "Već prilikom ishodovanja dozvola o gradnji zaobišli su sve stanare u okolici, govoreći kako se oni stanari koji su odvojeni cestom ne smatraju prvim susjedom, tako da su dopuštenje za gradnju dobili od samo dva potpisnika koji su se smatrali prvim susjedima. Ponovno napominjem da nisam protiv objekta i radnih mjesta, već isključivo protiv lokacije, jer sam svojevremeno bio optužen da sam protivnik napretka, a tvrdio sam samo da ovaj objekt, ne samo da zagađuje okoliš ovom krupnom piljevinom koju vidimo prostim okom, već i truje ljude s finom piljevinom koju ne vidimo, a koju udišemo. Piljevina uništava poljoprivredne usjeve, ali i zagađuje jezero "Bajer" koje postaje deponija za piljevinu, a ova takozvana zelena barijera oko tvornice jedan je od dokaza da nisu ispunjeni svi uvjeti, uključujući i postavljanje filtera. Materijal, odnosno sirovina, se po projektu trebala dovoziti s obilaznice kroz šumu, no čak se ni taj dio ne poštuje" – rekao je gradonačelnik, koji također stanuje pokraj tvornice, te kaže kako je nebrojeno puta svjedočio navodima mještana da se pogoni gase ili rade smanjenim kapacitetom prilikom dolaska inspekcije, koje i potvrđuje, te je dodao kako će pokrenuti inicijativu kako bi putem Gradskog vijeća izlobirali ekološku stanicu, koja će 24 sata dnevno mjeriti jačinu buke, kao i količinu zagađenosti okoliša, te naglašava – "mještanima mora biti omogućeno da obavljaju sve aktivnosti poput sušenja rublja i uzgajanja vrta i oni moraju biti prioritet u ovom slučaju". S vlasnicima tvrtke nismo stupili u kontakt, ali se u njihovo ime obratio jedan od djelatnika Ivan Kobilšek, a on je istaknuo kako tvrtka posluje u okviru svih ekoloških standarda, te da se navedeni problemi događaju samo povremeno.