Grad NOVSKA Službene stranice

Na brdu Čukur otkriven spomenik snimatelju Gordanu Ledereru

Gordan Lederer je, kako je istaknuto na svečanosti poginuo na današnji dan na svom 'radnom mjestu', snimajući hrvatske branitelje koji su branili Pounje od srpskog okupatora.
Svečanosti, održanoj pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u ponedjeljak 10. kolovoza na dan 24. godišnjice tragičnog stradavanja, uz ostale su bili nazočni ministar branitelja Predrag Matić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i brojni drugi uzvanici među kojima i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan. 

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman je rekao, kako je ovaj spomenik Hrvatska radiotelevizija podigla u njegov spomen i želimo da on bude inspiracija svima nama zaposlenicima, građanima Hrvatske Kostajnice i svim građanima Republike Hrvatske da po uzoru na njegov život i smrt, traže inspiraciju svoga života. Želimo da na ovo mjesto dolaze generacije mladih i inspriraju onime što je Lederer ostavio, rekao je Radman.


Zahvalio je svima koji su sudjelovali u ostvarenju projekta podizanja spomenika i uređenja memorijalnog kompleksa, posebno autorskom timu arhitektima Kati Marunici i Nenadu Ravniću, te kiparu Petru Barišiću.
Nazočne je pozdravio kostajnički gradonačelnik Tomislav Paunović, koji je govorio o dobroj suradnji grada i HRT-a pri ostvarenju projekta, a voditelj projekta Milan Bešlić obrazložio je cijeli natječajni i izvedbeni postupak.
Spomenik u obliku kruga propucanog metkom simbolizira savršenstvo života i objektiv Ledererove kamere, zajednički su otkrili Goran Radman, Tomislav Paunović i Milan Bešlić.


Radman je Ledererovoj supruzi Ani i kćerki Petri, te gradonačelniku Paunoviću, uručio umanjenu repliku spomenika u obliku plakete. U povodu obljetnice, u Hrvatskoj Kostajnici je otvorena izložba fotografija snimatelja HRT-a.