Grad NOVSKA Službene stranice

Noć knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Ante Jagar" Novska i Srednjoj školi Novska

Povodom Svjetskog dana knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Ante Jagar” Novske 23. travnja održana je Noć knjige. Ravnateljica Darija Jež izjavila je da je u okviru programa Gradska knjižnica organizirala i prodajnu akciju u Noći knjige pod nazivom “Pedeset nijansi popusta”.

Radionica za djecu povodom Noći knjige posvećena je Ivani Brlić Mažuranić, spisateljici koju nazivamo i hrvatskim Andersenom. Radionicu smo nazvali Čiča miča 3D priča, a riječ je o izradi 3D karte pod nazivom Šuma bajki Ivane Brlić Mažuranić koja djecu upoznaje i vodi kroz tri bajke i jednu priču spomenute spisateljice. Karta je vodič za čarobnu zemlju bajki Ivane Brlić Mažuranić i za likove koji ondje žive, a prikazali smo Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Šumu Striborovu, Regoča i Ribara Palunka i njegovu ženu.

Kao glavni događaj programa posjetitelji su imali priliku provesti večer s Krešimirom Mišakom gdje su mogli poslušati predstavljanje i razgovor o knjizi “Dečki, odjebite u skokovima: i dalje: sve piše u novinama… samo najvažnije ne”.

Krešimir Mišak (Zagreb, 1972.) hrvatski je novinar znanosti, rock glazbenik i pisac znanstvene fantastike. Poznat je kao voditelj emisije Na rubu znanosti koja se emitira na HRT-u. Godine 1999. počeo je pisati znanstvenu fantastiku. Od tad je napisao desetak kratkih SF priča. Godine 2000. i 2005. dobio je nagradu SFERA za najbolju SF priču. Zbirka SF-priča Zvjezdani riffovi objavljena mu je 2005. godine, a u 2006. izdao je knjigu Telepatija i telekineza.

Godine 2013. izdaje knjigu "Dečki, odjebite u skokovima" koja se bavi analizom svijeta u kojem živimo i koji je kontroliran od strane šačice moćnika koji raznim tehnikama obmane, postupnih koraka i plasiranjem lažnih vijesti od ljudskog roda stvaraju roblje.

Srednja škola Novska priključila se manifestaciji Noć knjige 23. travnja. U prostoru školske knjižnice prigodan program organizirali su učenici i profesori. Prisutnima se na početku obratila ravnateljica Srednje škole Novska Nikolina Fijačko Filipović koja je u svom pozdravnom govoru podsjetila na važnost čitanja knjiga i navela kako nas čitanje oplemenjuje. Međutim, podsjetila je i na problem s kojim se sve češće susrećemo, a to je činjenica da mladi danas sve manje čitaju. Na ravnateljičin govor nadovezala se knjižničarka Gordana Grabovac koja je predstavila projekt „Čitanjem do zvijezda“.

Projekt koji vraća mlade ljude knjigama i pokušava im, na zanimljiv način (natjecanjem i izradom multimedijalnih uradaka), približiti čitanje. U ovom natjecanju sudjelovale su i učenice Srednje škole Novska koje su postigle zavidne rezultate. Ravnateljica Srednje škole Novska iskoristila je ovu priliku kako bi svim sudionicima ovogodišnjeg natjecanja podijelila zahvalnice. Učenica Sanja Mijoković predstavila je knjigu Markusa Zusaka: „Kradljivica knjiga“.

Učenice Dora, Julija, Agata i Lorena, pročitale su najzanimljivije ulomke iz istoimene knjige. Program je, svojom glazbom, upotpunila učenica Maja Turković. A kako bi doživljaj bio potpun uslijedila je i projekcija filma „Kradljivica knjiga“.