Grad NOVSKA Službene stranice

Novljanski inovator Igor Štavalj osvojio zlato na međunarodnom salonu inovacija

Novljanski inovator Igor Štavalj osvojio zlato na međunarodnom salonu inovacija "INOVA"

Inovacije su jedan od osnovnih pokretača gospodarskog rasta, a najveći uspjesi hrvatskog inventivnog rada tradicionalno se predstavljaju na Hrvatskom salonu inovacija"INOVA". Na Zagrebačkom velesajmu je početkom studenog održan 41. Hrvatski salon inovacija "INOVA", na kojem je među 450 inovatora iz 21 države, svoje kreativno dostignuće predstavio i Novljanin Igor Štavalj.

Igor Štavalj je već 24 godine djelatnik INA Naftaplin-a, koji je uz suradnju s jednom tvornicom iz Hrvatske izradio reflektor koji raspolaže s duplo većom rasvjetljenošću i šest puta manjom potrošnjom električne energije. Igor je kazao kako je to prvi takav reflektor u Hrvatskoj, te da ga je odlučio izraditi budući da je INA poznata kao veliki potrošač električne energije. "Nadamo se da ćemo s projektom, što se tiče novljanskog INA Naftaplin-a, nagodinu obuhvatiti kompletno polje. Zasada sam napravio pilot projekt na jednoj mjernoj stanici, o tome napisao studiju i prijavio INA-i koja je to prihvatila kao dobro" – rekao je Igor Štavalj, dodavši kako ga je INA potom prijavila na sajam inovatora.

Igorov uspjeh je od iznimno velikog značaja za područje zaštite okoliša i energetske učinkovitosti na sustavu vanjske rasvjete, a Igor tvrdi kako je bio ugodno iznenađen da je njegovo dostignuće zavrijedilo zlatnu medalju i Priznanje. Gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan je u ponedjeljak, 5. prosinca održao prijam za novljanskog inovatora, kako bi mu u ime svih građana čestitao na ovom zlatnom priznanju. "Jedna od mojih odrednica kao gradonačelnika je poticanje izvrsnosti, te sam u skladu s tim održao prijam za našeg Novljanina Igora Štavalja, koji je na ponos svih žitelja Grada Novske zavrijedio ovu zlatnu medalju, te je time doprinijeo hrvatskom inventivnom radu" – kazao je gradonačelnik.

Zadovoljstvo uspjeha je tim veće, jer je i Gradu Novska nedavno uručeno vrijedno Priznanje od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode na području zaštite okoliša. Zlatno Priznanje koje je primio Igor, dodatna je potvrda da Grad Novska kao lokalna zajednica, poduzimanjem raznih mjera ustraje doprinosti zaštiti okoliša na našem području. "Ovo je jedan od načina da promoviramo našeg Igora, koji na najbolji način prenosi glas o našem Gradu, ne samo u Europi nego u svijetu" – dodao je gradonačelnik, zaželivši mu puno uspjeha u daljenjem radu.