Grad NOVSKA Službene stranice

Novska dočekala sudionike 15. Memorijalnog ultramaratona Zagreb – Vukovar: Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata

Tradicionalni, sada već 15. Ultramaraton Zagreb - Vukovar Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata je memorijalna utrka u kojoj atletičari u pet dionicatrebaju savladati stazu od 344 kilometara. To je najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe u organizaciji Udruge dragovoljaca HOS -a i Grada Zagreba. Staza se sastoji od pet dionica: Zagreb – Ivanić Grad, Ivanić Grad – Novska, Novska – Slavonski Brod, Slavonski Brod – Osijek te Osijek – Vukovar. Ultramaraton je startao u Zagrebu, 18. listopada, a gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić svečano je otvorio utrku.

Ultramaratonci su na cilj druge etape od Ivanić Grada do Novske ušli u srijedu, 19. listopada u poslijepodnevnim satima, a centar Grada Novske u četvrtak, 20 listopada u 8. sati bio je startna pozicija za početak treće i najzahtjevnije etape do Slavonskog Broda, u dužini od 94 kilometra.

Prije starta sudionici ovogodišnjeg 15. ultramaratona, te gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan i zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević položili su vijence i zapalili svijećekod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Gradskom parku.
Gradonačelnik Vlado Klasan, obraćajući se ultramaratoncima i organizatorima iz  Udruge dragovoljaca HOS -a, zahvalio je svima onima koji već tradicionalno, u čast poginulih i preživjelih istinskih heroja HOS-a i svih hrvatskih branitelja organiziraju ovaj ultramaraton te je istaknuo kako moramo svoju povijest pamtiti, učiti iz nje i na njoj graditi bolju budućnost.

Organizatori navode da je ultramaraton organiziran u sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a, ali i na sve bojovnike Domovinskog rata koji su u rujnu 1991. krenuli iz Zagreba prema Vukovaru u obranu suvereniteta Republike Hrvatske.

Inače, ciljem 2. etape u Novskoj prvi je prošao Robert Radojković s vremenom 5:17:52. Rekord ove dionice, naime drži ruski trkač Alexey Belosludtsev s vremenom 5:07:43 iz 2008 godine sa 7. Ultramaratona. Drugi je kroz cilj prošao slovenski trkač Lojze Primožič,  s  vremenom  6:09:07, a treći je ciljem prošao  Boris Ivanovič 6:13:01. Vedran Mihaljević, zamjenik gradonačelnika Novske i Željko Soldo dopredsjednik Saveza HOS-a, uručili su natjecateljima medalje i priznanja za postignute rezultate za prve dvije dionice.
Maratonci se u Vukovaru očekuju u subotu, 22. listopada, u poslijepodnevnim satima.