Grad NOVSKA Službene stranice

Novska na 17. mjestu u EU i 53. od 913 gradova u svijetu na Global Game Jam-u

Ideje, programiranje, 3D modeliranje, crtanje, u Novskoj i na najvećem svjetskom događaju Global Game Jam u izradi video igara.

U Školskoj sportskoj dvorani, gdje se više od stotinu sudionika, game developera, mladih koji su se uključili u ovo veliko događanje, završili su svoje video igre u nedjelju,
2. siječnja.

Natjecali su se u konkurenciji game devaloprera, Global Game Jam-a na kojem je bilo uključeno 913 gradova iz 119 država iz cijelog svijeta.

Prema broju prijavljenih game developrera, 108 u Novskoj, što je Novsku smjestilo prema brojnosti na 17. mjesto u Europskoj uniji, i 53. mjesto, visoko među zemlje i gradove svijeta gdje se održava Global Game Jam.

Osim Novske od hrvatskih gradova sudjelovala je samo Rijeka, koja je ovih dana i Europska prijestolnice kulture.

Ovogodišnja tema stigla je iz središnjice GGJ, San Luis, California, tema „REPAIR” - popravljanje, natjecatelji su u tom zadatku osmišljavali, smišljali glazbu i  dizajnirali novu video igru, a nakon pregledavanja svih video igara, najbolje će dobiti vrijedne nagrade.

 

TONSKI PRILOG: Mario Čelan  

 

Kao što je rekao Mario Čelan, direktor SiMoRe, i jedan od organizatora u provedbi GGJ-a u Novskoj, od 108 sudionika iz Hrvatske u 17 timova na GGJ u Novskoj, veliki dio ih je završio edukaciju za gaming devalopera pri Poduzetničkom inkubatoru PISMO Novska.

Nakon što je isteklo vrijeme za izradu video igara poslije 48 sati, predstavljene su sve nove video igre. Sve igre iz cijelog svijeta pregledavati će stručni sud GGJ-a, a od timova u Novskoj, poredak najboljih igara:

  1.  „Heli vally“, Kristijan Šamarinac, Matko Prugovečki, Ivan Barun, Antonio Jovica, Damir Penđak i Karlo Dautović
  2. Broken Mind“, Mladen Bošnjak, Marko Franjić, Mateja Olujić, Kristian Kovačević, Ante Kovačević i Nikola Knogel
  3. Instrumental“, Lea Konjetić, Mario Primorac, Sven Nemet i Zvonimir Barač
  4. Repair-O-Bot“, Nenad Fijala, Luka Drozdk, Saša Kumpović Ivana Solo i Danijela Kurtz

Novska i SMŽ u središtu gaming industrije

Od kako je Novska postala središte gaming industrije u Hrvatskoj, otvoren je Poduzetnički inkubator PISMO, održavaju se edukacije za izradu video igre, do sada je bilo više od stotinjak polaznika mladih s područja Novske i Hrvatske i uz najavu novih projekata, Grad Novska se našao na svjetskoj karti gaming industrije.

Za ovo veliko svjetsko događanje Mario Čelan, direktor Županijske razvojne agencije Si-Mo-Ra i Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske, imali su samo riječi hvale, Novska i Sisačko moslavačka županija osim što su se prezentirali kroz gaming, predstavili su i svoj tehnološki potencijal i znanje koje ih svrstava uz najrazvijenija središta i zemlje gaming industrije u svijetu.

Novska se još jednom pokazala u svijetlu besprijekorne organizacije i događanja, na manifestaciji Global Gem Jem, čiji je cilj, „okupiti mlade ljude širom svijeta kako bi se izvrsno provodili u inovativnim igrama“.