Grad NOVSKA Službene stranice

Novska pruža sve što treba za razvoj video igara – gaming mijenja sliku grada

Novska pruža sve što treba za razvoj video igara – gaming mijenja sliku grada

"Ovo je fantastično, uvjeti su izvrsni i ovo smješta Novsku u sam vrh gaming industrije u svijetu. Pored raznih simulatora ovdje je i jedan od najboljih motion capture studio, koji smo ikada vidjeli. Ovdje, u Novskoj, gaming developerima pruža se sve što treba za vrhunski razvoj video igara", oduševljen viđenim u Poduzetničkom inkubatoru PISMO u Novskoj, rekao je Igor Sečan, pomoćnik glavnog urednika specijaliziranog  tehnološko računalnog časopisa VIDI, koji je sa suradnicima bio u Novskoj.

TONSKI PRILOG: Igor Sečan 


U novoj zgradi PISMO 2, od proteklog tjedna u tijeku je instaliranje VR opreme za simulaciju i razvoj video igara, u poslu je nekoliko timova tehničara, koji bi u naredna dva tjedna trebali završiti montažu. Tim stručnjaka iz „SMART Audio/Visual“ Zagreb, za profesionalne audio i video sustave, Marko Burazer, Deni Jelačić i Filip Horvat, instaliraju opreme, među opremom i žiroskop s mogućnosti kretanja od 360 stupnjeva, koji simulira G sile i slobodan pad u video igrama.

Filip Horvat iz SMART A/V, kaže da će osim opreme za digitalizaciju pokreta, staviti u funkciju rasvjetu, vrhunske video kamere, video zid, video i glazbeni studio za pripremu  tonskih podloga u za igre.

TONSKI PRILOG: Filip Horvat

 

Kod stavljanja u funkciju rotirajuće platforme VR Flight Simulatora s mogućnosti okretanja od 720 stupnjeva, potporu pruža i profesionalna tehnička ekipa iz Francuske. Postavljen je i  uređaj za 3D fotogramtriju s postavljenih 176 fotoaparata visoke rezolucije, čije će snimke oduzimati dah kod gledanja vido igara.

Gaming industrija u Hrvatskoj sve je jača i gaming devaloperi iz svijeta čuli su za Hrvatsku. Prema riječima Igora Sečana, sve se vrtjelo oko Zagreba, Rijeke i Osijeka, a naglašava kako „sada Novska ima priliku postati predvodnik geming devalopmenta“.

"Počelo je od edukacije, otvorene su tvrtke za razvoj vido igara, kreće i školovanje za tehničare za razvoj video igara, a uz potporu Poduzetničkog inkubatora PISMO, stvaraju se uvjeti da gaming devaloperi imaju sve uvjete, da ovdje rade i žive", rekao je Sečan, dodavši kako bi realizacija projekta Kampus s e-arenom, promijenilo sliku Novske i u tim uvjetima postavilo u vrhu svijeta video industrije.

TONSKI PRILOG: Igor Sečan

 

Oprema u Poduzetničkom inkubatoru PISMO2 nisu igračke, već alat koji će uskoro koristiti da gaming devaloperi nakon izrade i testiraju svoje  igre. Kako smo mogli čuti, opremu će moći koristi i devaloperi iz svijeta, iznajmljivanje po danu korištenja plaća se od 5 do 10 tisuća Eura, a kako nam je rekao Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SiMoRa, „već nam pristižu upiti i rezervacije za termine“. 

A sve je počelo jednom hrabrom idejom da se Novska i Sisačko moslavačka županije pozicioniraju kao središta gaming industrije, projektom koji je donio bespovratne novce iz fondova Europske unije, kako bi Novska postala tvornica budućnosti.