Grad NOVSKA Službene stranice

Obilježen Dan hrvatske policije i blagdan sv. Mihovila

Pripadnici PP Novska, udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Vladom Klasanom, izaslanstvo SMŽ ptredvođeno zamjenikom župana Marinom Piletićem, izaslanstva općina Jasenovac i Lipovljani te okupljeni građani jučer, 29. rujna polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili su Dan hrvatske policije i blagdan sv. Mihovila. Dan je to kada se prisjećamo poginulih policajaca u Domovinskom ratu, Predraga Škrbine, Željka Nikića, Zdravka Malnara, Darka Relića Željka Šlata, Peje  Mijadžikovića, Stjepana Mihaljevića i Mladena Jakoviljevića. Vijence i svijeće položili su i obitelji poginulih policajaca te javnih ustanova i škola, a molitvu kod Spomen ploče predvodio je Milan Vidaković, župnik župe sv. Luke Evanđeliste u Novskoj.

"Hrvatska policija izrasla je u Domovinskom ratu i na blagdan sv. Mihovila slavi svoj dan, sjećajući se svojih pripadnika koji su položili život na oltar Domovine. Naš zaštitnik bio je osvjedočeni borac protiv zla i pravednik, baš kao što se i hrvatska policija od svog ustrojavanja bori, u početku neposredno za slobodu i neovisnost naše države, a danas za očuvanje zakonitosti, javnog reda i mira, te ustavnog poretka Republike Hrvatske.", rekao je predsjednik novljanske podružnice UJSPDR "Ris" Kutina Darko Josić

"Ne smijemo zaboraviti da je na početku Domovinskog rata policija bila prva obrambena snaga iz koje su kasnije nikle ostale postrojbe koje su sudjelovale u stvaranju slobodne hrvatske države. Danas se stoga također prisjećamo i onih pripadnika policijskih snaga koji više nisu među nama, koji su položili vlastiti život na oltar Domovine ili su poginuli prilikom obavljanja  dužnosti  Nemjerljiv je doprinos djelatnika policije, koji su u tim danima ponosa i slave kao ratnici, specijalci i domoljubi dali neprocjenjiv obol obrani i stvaranju suverene i neovisne hrvatske države i njezinoj pobjedi u Domovinskom ratu, što samo potvrđuje veliku ulogu naših policajaca, ali i njihovu žrtvu, u obrani domovine, sve u cilju da živimo u slobodi i budemo svoji na svome", rekao je čestitajući Dan policije gradonačelnik Vlado Klasan.

Prije početka obilježavanja Dana policije ispred zgrade PP Novska u 11 sati održana je sveta misa u crkvi sv. Mihovila u Bročicama, koju je predvodio Milan Vidaković, župnik župe sv. Luke Evanđeliste u Novskoj.

Sveti Mihael (Mihovil) je, prema biblijskoj tradiciji, arkanđeo koji se u Bibliji spominje pet puta. Vjeruje se da je on zapovjednik nebeske vojske u ratu protiv Luciferovih sila tijekom Nebeskog rata. Zato se vjernici koji se nađu u nevolji često molitvom obraćaju ovom arkanđelu. Sv. Mihovil zaštitnik je policajaca i vojnika, a napose padobranaca i borbenih pilota. Zaštitnikom je i radiologa. Ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.