Grad NOVSKA Službene stranice

Obilježen Dan planeta Zemlje i akcija „Više cvijeća-manje smeća“

Obilježen Dan planeta Zemlje i akcija „Više cvijeća-manje smeća“

Povodom obilježavanja Dana planeta zemlje Turistička zajednica Grada Novske organizirala je u utorak 22. travnja podjelu proljetnih sadnica na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Podjela naziva „Više cvijeća-manje smeća“ na središnji trg privukla je veliki broj ljudi koji su imali priliku odabrati sebi najljepšu sadnicu. Akciji su se pridružila i djeca iz Dječjeg vrtića „Radost“ Novska koja su svojim crtežima šarenih boja ukrasila šetnicu središnjeg trga, te time poslali svoje poruke o podizanju ekološke svijesti. Učenici Osnovne škole Novska predstavili su svoje radove koje su izradili u sklopu „Eko tjedna“ kojima poručuju o važnosti smanjivanja otpada, reciklaže i poštivanja zakona prirode. Voditeljica TIC-a Milijana Dižep-Margetić naglasila je kako je važno da se svi zajedno uključimo u aktivnije očuvanje planete i okoliša, ne samo na jedan dan, već kroz čitavu godinu.

„Moramo poraditi na poučavanju i osvježavanju ljudske svijesti jer mi nismo gospodari Zemlje, već je Zemlja naša gospodarica, i prema njoj se moramo ponašati sukladno prirodnim propisima da bi našoj djeci ostavili u nasljeđe“- rekao je Gradonačelnik Vlado Klasan koji je podržao ovu akciju.

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta s ciljem skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po životnu sredinu. Diljem svijeta organiziraju se brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje razine ekološke svijesti, educiranje i motiviranje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planeta Zemlje. 

I ove je godine Dan planeta Zemlje obilježen je i u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“ Novska. Svijest o očuvanju okoliša knjižničarke su prenijele na najmlađe članove koji su kroz priču i igru učili o razvrstavanju otpada, a zasadili su i cvijeće kako bi uljepšali okoliš. 22. travnja se obilježava i Dan hrvatske knjige, pa su za pričaonicu izabrane knjige hrvatskih autora u kojima se djecu uči jednostavnim, svakodnevnim stvarima koje svatko od njih može učiniti za spas Zemlje.