Grad NOVSKA Službene stranice

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta


Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta (Porajmosa) obilježen je u nedjelju 2. kolovoza na romskom groblju u Uštici kao sjećanje na 2. kolovoza 1944. godine, kada je preko 2000 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru u Auschwitzu. Ovaj datum, koji je prihvaćen od Vijeća Europe, na inicijativu romskih organizacija se obilježava u brojnim europskim zemljama i na taj se dan komemoriraju sve romske žrtve Drugog svjetskog rata. Pojam „Porajmos“ na romskom jeziku označava genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu. 


Od svibnja 1942. godine svi su Romi s područja NDH deportirani teretnim vagonima u koncentracijski logor u Jasenovcu. Za razliku od drugih grupa zatočenika, oni po dolasku u logor nisu uvijek bili upisivani po imenu tako da je gotovo nemoguće utvrditi stvarni broj ubijenih Roma u tom logoru. 

Nakon prigodnog programa održanog na romskom groblju u Uštici, izaslanici predsjednika RH, predsjednika Hrvatskog sabora, brojnih veleposlanstava, ministarstava, policijske uprave Sisačko-moslavačke, te romskih udruga i zajednica u Hrvatskoj i inozemstvu, položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim Romima. 

Vijenac je u ime Grada Novske položio gradonačelnik Vlado Klasan sa svojim zamjenikom Vedranom Mihaljevićem koji je sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem dogovorio ustupanje bine i prostora nove tržnice u Novskoj za prigodni domjenak uzvanika komemorativnog skupa. 

Komemoraciji je nazočio i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, napomenuvši kako je ovo jedno od  stratišta u II. svjetskom ratu,  mrlja u hrvatskoj povijesti, gradonačelnik Bandić je naglasio kako se teror koji se dogodio nad Romima nikada ne smije zaboraviti. Mržnja razara i ubija, oprost je smiraj duše, a zaborav gubljenje identiteta i zato stalno trebamo podsjećati na ovo kako se nikada ne bi zaboravilo i ponovilo . Ovo je najmanje što Grad Zagreb može napraviti, dodao je.

Grad Zagreb financirao je radove na uređenju groblja i prilazne ceste u vrijednosti 700.000,00 kuna, potporu je pružilo i  Ministarstvo kulture sa 200 tisuća kuna i Ured za nacionalne manjine sa 70 tisuća kuna. Unutar groblja uređena je 21 grobnica na način da je svaka grobnica obilježena rubnim kamenima, a na svaku od njih dolazi cvjetna  instalacija u romskim nacionalnim bojama. Prostoru oko spomen ploče osiguran je  pristup stepenicama i rampom za invalide, a sve je  zaokruženo  cvjetnim gredicama koje će tom području dati posebnu dimenziju. U sklopu ovog projekta asfaltirana je  i pristupna cesta do romskog groblja u dužini od oko 400 metara.
Po završetku komemoracije gradonačelnici Bandić i Klasan obišli su Spomen područje Jasenovac.