Grad NOVSKA Službene stranice

Obilježena 25. obljetnica osnutka 1. gardijske brigade "Tigrovi"

Prva gardijska brigada "Tigrovi", koja je sudjelovala u svim najvećim bitkama Domovinskog rata, u četvrtak, 5. studenog, obilježila je 25. obljetnicu osnutka. "Tigrovi" su oformljeni u prvim ratnim danima,  5. studenog 1990. godine, u vojnoj bazi Rakitje, a zapovjedništvo jedinice bilo je u Zagrebu. Isprva je osnovana kao "Jedinica za posebne namjene MUP-a RH", čiji su pripadnici bili mladi domoljubi i dragovoljci koji su stvorili oslonac za novu Hrvatsku vojsku. Kroz postrojbu je prošlo 110 000 pripadnika, 1600  ih je ranjeno, poginulo ih je 367, a 201 pripadnik "Tigrova" prošao je torturu logora. 

Kod Spomen obilježja u zagrebačkoj vojarni Croatia, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predstavnica Ministarstva branitelja Nevenka Benić, predstavnici brojnih udruga i izaslanstava, obitelji poginulih i nestalih, stotine bivših i sadašnjih pripadnika, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odali su počast svim poginulim, nestalim i umrlim "Tigrovima". 

Počast su odali i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan te bivši pripadnici prve gardijske brigade "Tigrovi" iz Novske. Nedo Klarić izjavio je da su novljanski "Tigrovi", kojih je iz Novske na ovu obljetnicu došlo desetak, puni emocija, te je dodao da dolaze svake godine jer se u ovakim prigodama imaju priliku sresti sa starim prijateljima i suborcima. 

 "Tigrovi" su zaustavili velike napade agresora na području zapadne Slavonije, Dubrovnika, Vukovara, išli su na sva ratišta i branili domovinu kad je bilo najteže. Na novljansko ratište došli su u devetom mjesecu 1991. godine i ponosni smo što smo se zajedno s elitnim postrojbama borili rame uz rame za našu domovinu", rekao je gradonačelnik Vlado Klasan dodavši da bi uspomena na naše poginule branitelje trebala biti pokretač jedinstva među svim braniteljima.