Grad NOVSKA Službene stranice

Obilježena 25. obljetnica sjećanja na žrtve srpske agresije u Baćinu

Komemorativna svečanost, u povodu sjećanja na 25. obljetnicu masakra u mjestu Baćin, održana je u petak 21. listopada u organizaciji Općine Hrvatska Dubica i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske. Obilježavanju su nazočili izaslanik predsjednice Ante Deur, članovi Hrvatskog generalskog zbora, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije koje je vodio župan Ivo Žinić, hrvatska zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir, izaslanstva gradova Kutine, Petrinje, Popovače, te Novske koje je predvodio gradonačelnik Vlado Klasan.

Pokolj kod Baćina je nad nedužnim civilima iz sela Baćina i Cerovljana počinio srpski agresor 21. listopada 1991. godine. U mjestu Baćin nalazi se druga po broju žrtava masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, a na mjestu koje je obilježeno spomen obilježjem ekshumirana su tijela 56 nevinih civila. Žrtvama su, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, počast odale njihove obitelji, te izaslanik predsjednice, članovi Hrvatskog generalskog zbora, ministar branitelja, te izaslanstva Gradova Novske, Kutine, Petrinje, Općina Hrvatske Dubice, Majura, Sunje i Jasenovca.

 

„Općina Hrvatska Dubica ima 111 stradalih u Domovinskom ratu, od toga 12 hrvatskih branitelja. Od 1720 Hrvata, to je 6,5 posto hrvatskog stanovništva koje je ubijeno za vrijeme Domovinskog rata. Malo više se nalazi Spomen obilježje za 28 mještana Baćina, od tih 28 mještana Baćina koji su ubijeni 1991.godine, 27 je ubijeno 1991.godine, jedan je poginuo kao hrvatskih branitelj 1995.godine, samo ih je sedam pokopano, 21 tijelo tražimo. 137 osoba je natopilo krvlju područje ove Općine“ - rekao je načelnik Hrvatske Dubice Tomislav Mateljak. Predsjednica Zajednice udruga hrvatskih ratnih civila stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske Julijana Roksandić izjavila je kako su žrtve ubijene samo zato što su Hrvati koji su smetali srbočetnicima u ostvarenju zločinačkih planova, pozvavši sve prisutne da vrate dostojanstvo civilnim žrtvama iz Domovinskog rata.

"Neprijatelj je nemilosrdno u tim rušilačkim pohodima želio uništiti hrvatski narod i hrvatski identitet, našu kulturu, tradiciju i naše domove, razarajući sve što mu se našlo na putu, čime je razorio i mnoge obitelji" – naglasio je ministar branitelja Tomo Medved, koji je ovaj zločin nazvao jednim od najvećih genocida srpskog agresora prema hrvatskom narodu. Izaslanik hrvatske predsjednice Ante Deur je kazao kako mjesto Baćin svim naraštajima govori o vremenu u kojem je narod čeznuo za stvaranjem hrvatske države. Nakon prigodnih govora, zajedničku molitvu kod spomen obilježja je predvodio vlč. Željko Turković, župnik Župe Presvetog Trojstva iz Hrvatske Dubice, nakon čega su uzvanici u zgradi Hrvatskog doma razgledali spomen sobu Domovinskog rata – Memorijalni prostor, čije je uređenje u završnoj fazi. Održana je i miisa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve u kapeli Svih Svetih u Baćinu, koju je predvodio sisački biskup monsinjor Vlado Košić.