Grad NOVSKA Službene stranice

Odabrani suveniri Grada Novske

Odabrani suveniri Grada Novske

Temeljem javnog natječaja za odabir suvenira i razglednice Grada Novske, koji je Grad Novska raspisao u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Novske, povjerenstvo je izabralo najbolje suvenire i razglednice koje predstavljaju kulturno i povijesno nasljeđe Grada Novske. Autorima je prepuštena sloboda u izražavanju, te su sami odabrali osobine i veličinu suvenira. 


Prijam za autore suvenira održan je u ponedjeljak,1. veljače u maloj Gradskoj vijećnici, a nazočili su gradonačelnik Vlado Klasan, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, komunalni sustav i prostorno uređenje Eva Đurić, voditeljica TIC-a Milijana Dižep-Margetić, te autori odabranih suvenira. Prvu nagradu dobio je suvenir "Lutke u narodnoj nošnji" koji je izradio obrt "Ruža" obitelji Maršić, druga nagrada pripala je Udruzi "Iskra" Novska koja je izradila platnene vrećice s poznatim novljanskim motivom "Ogrc", treću nagradu osvojio je obrt "Lan" koji su izradili laneni ručnik novljanskog kraja, a za razglednicu Grada Novske odabrana je slika autorice Daniele Vuković. 
"Drago mi je što po prvi put na ovaj način imamo mogućnost odabira suvenira za koje smatramo da na najljepši način predstavljaju naš Grad i ovo je prva takva inicijativa, a tijekom ove godine ćemo vjerojatno objaviti još koji natječaj kako bi se Novska profilirala i  postala prepoznatljiva po našim suvenirima" – rekao je gradonačelnik dodavši kako je u razgovoru s japanskim veleposlanikom otkrio da je on jako zainteresiran za kupnju naših autohtonih proizvoda. Turističko-informativni centar će na području užeg centra Grada Novske uskoro odabrati lokaciju za suvenirnicu u kojoj će se prodavati ručni radovi sa novljanskim motivima i ostali suveniri koji će doprinijeti prepoznatljivosti Grada Novske, ali i našim obrtnicima, OPG-ovcima i gospodarstvenicima. 


Voditeljica TIC-a Milijana Dižep-Margetić izjavila je da će svi prijedlozi koji su pristigli za natječaj biti izloženi u Turističko-informativnom centru sve dok se ne otvori specijalizirana prodavaonica suvenira. Svi nagrađeni zahvalili su se gradonačelniku i povjerenstvu što su odabrali upravo njihove suvenire.