Grad NOVSKA Službene stranice

Održan

Održan "Okrugli stol" u Lipovljanima

U subotu 22. kolovoza kao znanstveni dio „Lipovljanskih susreta“ održan je "Okrugli stol", čija je tematika ove godine bila „Nacionalne manjine u demokratskim društvima i ostvarivanje manjinskih prava u uvjetima krize“. Lipovljani predstavljaju 13 različitih nacionalnih manjina, te su samim tim svojevrsna multikulturalna sredina, a cilj održavanja Okruglog stola je upravo očuvanje tradicija spomenutih manjina. 


U ime organizacijskog odbora prisutnima se pozdravnim riječima obratio Josip Krajči, nakon čega je govornicu prepustio načelniku Općine Lipovljani Mariu Ribaru.

„Čast mi je da vas kao domaćin i načelnik Općine mogu pozdraviti na početku ovog šestog po redu Okruglog stola koji se održava ovdje u Lipovljanima. Mi smo izuzetno ponosni na postignuće koje smo ostvarili kroz održavanje manifestacije „Lipovljanski susreti“, budući da postajemo nezaobilazan dio, kako hrvatske, tako i europske baštine.“
Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, rekao je da mu tematika nacionalnih manjina uvijek predstavlja izazov, a na Okruglom stolu u Lipovljanima sudjeluje kao predavač od 2010. godine, kao i Aleksandar Tolnauer, predsjednik savjeta za nacionalne manjine RH koji se osvrnuo na pitanje manjinskih prava u uvjetima krize. 


Okruglom stolu nazočili su saborski zastupnici Vladimir Bilek i Mladen Novak, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Bogdan Rkman, ispred Saveza Čeha u RH Libuše Stranjik i Juraj Bahnjik, predstavnik austrijske nacionalne manjine grada Zagreba Bruno Beljak, predstavnik mađarske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji Ivan Varga, te predsjednik udruge Hrvatsko-češko društvo Marijan Lipovac.