Grad NOVSKA Službene stranice

Održana Skupština Udruge dijabetičara Novska

Dijabetes je sve učestalija bolest modernog društva koja često dugo vremena postoji u organizmu bez vidljivih simptoma, a ukoliko se ne liječi može uzrokovati brojne komplikacije koje mogu ugroziti život. Mnogi postanu svjesni da boluju od nje tek kada se suoče s opasnim komplikacijama, no brojne probleme povezane s tom bolešću može se izbjeći opreznim kontroliranjem šećera u krvi, promjenom načina života te uzimanjem lijekova.  Udruga dijabetičara Novske osnovana je upravo s ciljem informiranja građana kako bi spriječili posljedice koje dijebetes nosi sa sobom.

U srijedu, 15. veljače održana je Skupština Udruge dijabetičara Novske, a prije samog početka Skupštine nazočnima je provjerena visina krvnog tlaka i razina šećera u krvi. Skupštinu je otvorila predsjednica Društva dr.sc. Dragica Ivezić-Lalić koja je podnijela Izvještaj o radu u 2016. godini, te je naglasila kako veliki broj ljudi ima šećernu bolest, a da toga nisu ni svjesni. Zaključak sa Skupštine je kako je najvažnije motivirati oboljele da se učlane u Udrugu.

Na taj se način na svakom njihovom susretu upoznaju s novostima o tome kako što zdravije i disciplinirano živjeti s tom opakom bolešću. Dr.sc. Ivezić-Lalić istaknula je da je najbolje liječenje ove bolesti preventiva, odnosno redovito kontrolirati razine šećera u krvi i provoditi discipliniran način života. Svi nazočni članovi aktivno su se uključili u raspravu, a dr. sc. Dragica Ivezić-Lalić je održala kratko predavanje na temu koju dozu lijekova protiv bolova bi trebali koristiti.  Udruga ovim putem apelira na sve koji imaju šećernu bolest, te ih poziva da se učlane u Udrugu, jer će kod njih dobiti konkretne savjete o kvalitetnom načinu života bez obzira na bolest, te će se družiti s ljudima koji dijele iste zdravstvene probleme.