Grad NOVSKA Službene stranice

Održani 14. susreti povratničkih folklornih skupina u Okučanima

Pod sloganom „Obnovimo baštinu“, u subotu, 29. kolovoza održani su 14. susreti povratničkih folklornih skupina Republike Hrvatske u Okučanima. Susret u organizaciji Općine Okučani i KUD-a „Tkanica“ iz Okučana, održan je kako bi se prezentirao značaj folklornog djelovanja, ali i u znak sjećanja na dane prognanstva. Program su započeli domaćini, najmlađi članovi KUD-a „Tkanica“ iz Okučana, a nakon njih su uslijedili i nastupi ostalih KUD-ova iz Gline, Nove Gradiške, Petrinje, Prekopakre, Hrvatske Dubice, te iz susjedne Bosne i Hercegovine iz koje je  nastupilo 5 folklornih skupina.

„Ako ne znaš odakle si pošao, nećeš daleko niti doći, zato je vrlo bitno da čuvamo svoju tradiciju, sva naša raznolikost je naše bogatstvo i moramo to ljubomorno čuvati, a Okučani su pokazali kako u zajedništvu možemo ići dalje bez obzira na teška vremena“ - rekao je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, koji je ujedno i otvorio  smotru folklora.

Načelnik Općine Okučani Aca Vidaković pozdravljajući nazočne je istaknuo kako je  ova manifestacija od velike važnosti za cijelu Općinu, spomenuvši da je kroz Okučane prošlo oko 250 kulturno-umjetničkih društava, a u Okučanima je prisutna  jedna sinergija nacionalnih manjina- naglasio je načelnik Vidaković. Ovoj manifestaciji prisustvovao je i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan koji došao iskazati podršku svim KUD-ovima koji se trude održati tradiciju svojih krajeva iz kojih su prognani.