Grad NOVSKA Službene stranice

Pčelari održali 49. redovnu skupštinu

Iza članova   Pčelarske udruge „Metvica“ Novska, skoro je pola stoljeća postojanja, a svoj 49. po redu redovitu godišnju skupštinu održali su u Hrvatskom domu u Brestači. Izviješće od radu tijekom protekle godine kao i Plan rada za naredno razdoblje  članovima je podnio Damir Bukvić, predsjednik udruge.

-  Pčelarska udruga „Metvica“ ima 152 člana s područja Grada Novske i susjednih općina. Od tog broja prema našoj evidenciji, 128 proizvođača meda prijavilo je 9295 košnice. Tijekom godine organizirali smo više predavanja, provodili edukacije, sudjelovali smo na raznim manifestacijama i izložbama za što su naši članovi osvajali nagrade za kvalitetu meda, između ostaloga je naglasio Damir Bukvić, predsjednik.

 Tajnik,  Milan Komljenović, za ovu godinu najavljuje održavanje manifestaciju Dani meda u Novskoj, koja bi se održala za vrijeme manifestacije Lukova u Novskoj u mjesecu listopadu, a posebno ističe obilježavanje 50 godina rada Pčelarske udruge „Metvica“ Novska te izradu fotomonografije o udruzi.

Pozdravljajući okupljene, Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnika napominje dobru suradnju s proizvođačima meda, daljnju pomoć posebno kod „brendiranja“ visokokvalitetnog meda novljanskih medara, a kao poticaj radu i organiziranje odlaska nekoliko proizvođača na veliki Europski sajam koji će se održati u Veroni, Italija.

Kako bi kupci na policama trgovina gdje je med hrvatskih proizvođača u konkurenciji s medom iz drugih zemlja, nerijetko meda i slabije kvalitete, dodatno prepoznali porijeklo hrvatskog meda, med bi se spremao u posebno dizajnirane staklenke s natpisima domaćih proizvođača. Član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza ispred Sisačko moslavačke županije, Dražen Kocet, naglašava i održavanje izložbe „Zlatna pčela“ u Topuskom te dodaje:

Osim što su vrijedni proizvođači meda, članovi Pčelarske udruge „Metvica“ Novska pokazali su i svoju humanu stranu, svom članu, Ivici Čukelju, proizvođaču meda iz Stare Subocke, kojemu su u jednoj nezgodi stradale kočnice i pčele, pomogli su da krene ponovno. Solidarno, poklonivši mu nova legla pčela i opremu, pomogli su Ivici da ga tragični događaj ne pokoleba i da krene ispočetka. On to  nije zaboravio i svima se na Skupštini društva javno zahvalio.