Grad NOVSKA Službene stranice

Pčelarska udruga „Metvica“ -  svečano na Pčelarskom balu obilježili 50 godina rada

Pčelarska udruga „Metvica“ - svečano na Pčelarskom balu obilježili 50 godina rada

U dobrom raspoloženju i slavljenički, članovi Pčelarske udruge „Metvica“ Novska, obilježili su 50 godina rada Pčelarskim balom.

Prošlih pola stoljeća pčelari su vrijedno radili, svoje košnice i pčele selili, prikupljali med, čuvali prirodu, a za kvalitetu meda dobivali priznanja.

Priznanja i plakete dodijeljene su i na svečanosti u Hrvatskom domu u Brestači, počasnim članovima, Anti Idžojtiću, Stjepanu Rukavini, Josipu Javoriću, Valentinu Vrbancu, Nikoli Mačkoviću, Antunu Jurić, te Slavku Sajku i Josipu Grgošiću, dvojcu novljanskih pčelara koji su prije pet desetljeća osnivali „Metvicu“.

Plaketa i monografija udruge dodijeljene su, Zdenku Jakubeku, dugogodišnjem predsjedniku i Damiru Bukviću, sadašnjem predsjedniku „Metvice“. On se u svojem govoru, zahvalio svima koji su doprinijeli radu, ali i napomenuo kako 156 članova  Pčelarske udruge „Metvica“ Novska, imaju preko 10 tisuća košnica.

Svečanost obilježavanja 50 godina postojanja bila je prigoda da se dodijeli uspješnim pčelarima uza kjvalietu meda. Tako je Zahvalnicu dobila Danijela Števinović, za cvjetni med brončana plaketa dodijeljena je, Brankici Orlić, Evi Đurić, Ivanu Martiću i Josipu Pavloviću, a za med od amorfe, srebro je dobio Damir Bukvić i Dubravka Dodigović. 

Zlatno priznanje za amorfu dobio je pčelar Slavko Ličanin.

Za med od lipe, srebro je dobio Damir Bukvić, zlatno priznaje za bagremov med, Danijela Števinović, Goran Filipović i Slavko Ličanin, a za medljikovac, brončano priznanje dobili su , Danijala Števinović, i Ivan Martić, dok su srebro dobili, Brankica Orlić i Dubravko Kujundžić.

Zlato za medljikovac  dobio je Damir Bukvić.

Za med od kestena, bronca, Danijela Števinović, Dubravko Kujundžić, srebro, Dubravko Dodigović i Slavko Ličanin, dok su zlatno priznanje za kvalitetu kestenovog meda dobili, Goran Filipović i Milutin Komljen, koji je ujedno proglašen i „Šampionom za kvalitetu meda 2019.“

Zahvalnice su dodijeljene i svima koji su u proteklom razdoblju podupirali rad pčelara,

Čestitke pčelarima i daljnji uspješan rad zaželjeli su Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnika Grada Novske i Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Uz obljetnicu rada tiskana je monografija, autor Duško Kliček, koji je na njoj  radio skoro dvije godine, promovirao je  knjigu „50 godina rada Pčelarske udruge „Metvica“ Novska“ i najavio promociju za građanstvo i pčelare, u petak 18. listopada u 15,30 sati u dvorani Pivnice.

Tijekom Lukova u Novskoj, u petak i subotu uz Dan grada, održati će se 2. Dani meda i Medena zona.