Grad NOVSKA Službene stranice

PD "Zmajevac" – 22. zimski pohod Novskim brdom, nikada više planinara i šetača

Za svaki početak kalendarske godine, članovi Planinarskog društva „Zmajevac“ Novska, organiziraju šetnju novljanskim gorjem; do sada u najvećem broju planinarki i planinara koji su se odazvali pozivu domaćina. Više od petsto sudionika iz 28 planinarskih društava priključili su se 22. Zimskom pohodu Novskim brdom.

Okupljanje su započeli na malom trgu, nakon okrepe, dobrodošlice domaćina, Melite Mihalić, predsjednice PD „Zmajevac“, gradonačelnika Marina Piletića, korisnih uputa za hodanje šumskim stazama Tomislava Bogojevića, pročelnika HGSS-a Stanice Novska, započeo je pohod.

Duga kolona šetača krenula je od Novljanskog jezera, koje ih je dočekalo u jutarnjem svjetlu i prekriveno ledenom površinom, ovaj put novom rutom, planinarskim oznakama dobro obilježenom stazom hodalo se prema izvoru potoka Novljančice, „Jelenja glava“ i nakon toga nazad.

"Ovaj pohod ostati će zabilježen prema najvećem broju planinarki i planinara Planinarskih društava koja su sudjelovala u našem tradicionalnom Zimskom pohodu. Za sve sudionike nakon povratka priredili smo ručak kod kućice na Novljanskom jezeru" – bila je zadovoljna predsjednica Melita Mihalić.

Ovogodišnji pohod bio je humanitarni, uz domaće planinare akciji prikupljanja plastičnih čepova „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“, kojom se pomaže oboljelu djecu od hematoloških i onkoloških bolesti, priključili su se i planinari drugih Planinarskih društava. Predsjednica PD „Zmajevac“, Melita Mihalić, poziva i na dalje prikupljanja plastičnih čepova u akciji za humanitarne svrhe.

U uspješnoj realizaciji 22. zimskog pohoda Novskim brdom, pored PD „Zmajevac“, sudjelovali su uvijek nezaobilazni spašavatelji HGSS-a Stanice Novska, vatrogasci, Crveni križ Novska, djelatnici Novokoma, Hrvatske šume Šumarija Novska, Hrvatske vode, kao i POU Novska.

Po dolasku u grad nakon pohoda, gosti su mogli proći „Lukinu zagonetnu stazu“ kojom su ih provele djelatnice TZ Novska ili obići Muzejsko zavičajnu zbirku Grada Novske, „Zbirku Sajko“.

Novu 2020. godinu članovi PD „Zmajevac“ Novska započeli su aktivnostima, sudjelovali su u pohodu planinara Sisačko-moslavačke županije, te su tijekom šetnje krajem u organizaciji PD “Djed” Hrvatska Kostajnica, obišli i Memorijalno mjesto pogibije Gordana Lederera na brdu Čukur, spomenik „Slomljeni pejzaž“.

"Početkom veljače čeka nas odlazak na skijanje na Vlašić, a u pripremi nam je i redovita Izborna skupština" - dodala je Melita Mihalić, predsjednica.