Grad NOVSKA Službene stranice

Podjela nagrada i priznanja na temu Domovinskog rata

Podjela nagrada i priznanja na temu Domovinskog rata

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. i Udruga branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam" od 2000. godine organizira tradicionalni natječaj za književno-publicističku nagradu "Bili smo prvi kad je trebalo" u svrhu poticanja stvaralaštva na temu Domovinskog rata. U utorak 6. listopada, odlukom prosudbenog suda na čelu s novinarom i publicistom Mladenom Pavkovićem nagrada je, u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske u dvorani "Brijuni" Zagrebačkog velesajma u Zagrebu, dodijeljena umirovljenom admiralu Davoru Domazetu-Loši za knjigu "Admiralovi zapisi ili o pobjedi i ljubavi". 

Svečanoj podjeli priznanja nazočili su generali Željko Glasnović, Ljubo Ćesić Rojs i Darko Rukavina, te predstavnici mnogih braniteljskih udruga. Pozivu se odazvao i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji se osvrnuo na glasine koje se šire u našem Gradu,a u kojima se tvrdi da se novljanski branitelji zanemaruju, rekavši kako je ovo još jedan dokaz koji svjedoči da ga poštuju ljudi iz vrha koji su vodili i kreirali Domovinski rat.

"Gradonačelnik Klasan je svijetli primjer političara koji je hrvatski branitelj, s kojim imamo odličnu suradnju, koji nas uvijek podržava, pa je tako i danas došao na dodijelu nagrade, ne gledajući na stranke. Vidljivo je da je domoljub koji želi napredak za svoju domovinu."- konstatirao je Željko Baća, predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata "Zagrebački velesajam".

Novinar i publicist Mladen Pavković, rekao je da se na ovogodišnji natječaj prijavilo 17 autora, te je pozvao sve književnike koji pišu romane, putopise i pjesme koji su povezani sa stvaranjem Hrvatske države, da se prijave na natječaj, koji je ponovno otvoren s danom  dodjele nagrade admiralu Domazetu.

-Neka se branitelji ostave podjela na tisuću udruga kojima sami sebi žele dokazati tko je veći junak ili heroj. Svi su junaci i heroji. Čast svakom branitelju gdje god bio i na koji način pridonio i moraju se vratiti zajedništvu - poručio je admiral Domazet, dodajući kako ova nagrada za njega predstavlja najveće moguće priznanje jer dolazi upravo od branitelja koji znaju istinu, te je naglasio da je hrvatski Domovinski rat čin dobra i temelj Hrvatske države.

U prigodnom programu sudjelovali su članovi Mješovitog tamburaškog orkestra i Zbor ministarstva unutarnjih poslova (MUP), pod vodstvom voditeljice Nevenke Pavleković, te Ivan Fiolić-Fio.