Grad NOVSKA Službene stranice

Ponosna 125. D.P. – u Oluji primjereno i požrtvovano izvršenje bojevih zadaća i visok stupanj junaštva

Prije 25 godina, u jutarnjim satima 4. kolovoza 1995. godine započela je Vojno redarstvena operacija „Oluja“. Postrojbe Hrvatske vojske i policije krenule su u napadna djelovanja na dugoj liniji bojišnice u oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske.

Pripadnici 125. domobranske pukovnije Novska imali su iznimno složenu zadaću, forsirati rijeku Savu, utvrditi mostobran i napad nastaviti na više pravaca.

Pod stalnom neprijateljskom vatrom, bojne postrojbe napadale su preko ostataka željezničkog mosta preko Save i rijeku forsirali čamcima na vesla.

Prema Izvješću Glavnog stožera Hrvatske vojske, o tijeku operacije na pravcu djelovanja 125. DP., upućenog 4. kolovoza oko 10 sati, predsjedniku RH i Vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu,  stajalo je „da su snage 125. DP Novska uspješno forsirale rijeku Savu i da nastavljaju prema Hrvatskoj Dubici“.

Usporedivši složenost zadaća 125. sa zadaćama koje su izvršavale gardijske postrojbe, Željko Klaus, pripadnik 125. DP, zamjenik zapovjednika,  podsjetio je na događanja 4. kolovoza.

TONSKI PRILOG: Željko Klaus

 

125. domobranska pukovnija bila je vjerojatno prva postrojba koja je u operaciji „Oluja“ uspješno i na vrijeme završila zapovjedi svojih zapovjednika bojne i Željka Perinovića, zapovjednika 125. DP.

O uspješnom djelovanju postrojbe u svojstvu zapovjednika svih hrvatskih snaga na području Banovine, 7. kolovoza, general pukovnik Petar Stipetić pohvalio je 125. Domobransku pukovniju „za primjereno i požrtvovano izvršenje bojevih zadaća, te pokazali visok stupanj junaštva“.

Hrvatska 5. kolovoza obilježava obljetnicu velike pobjede i oslobođenje i slavi hrvatske branitelje.

Za sve koji su krenuli iz ljubavi prema slobodi i Domovini, za poginule heroje služene su mise, a za poginule pripadnike 125., na spomen mjestima položeni su vijenci i upaljene svijeće, kod „Cvjetnog vira“, u Hrvatskoj Dubici, Jasenovcu i Novskoj.