Grad NOVSKA Službene stranice

POU Novska za programe izobrazbe izdvaja preko 260 tisuća kuna

POU Novska za programe izobrazbe izdvaja preko 260 tisuća kuna

Pučko otvoreno učilište Novska, jedno do najstarijih učilišta u Hrvatskoj, organizator je raznih manifestacija i kazališnih gostovanja. POU u okviru svojih djelatnosti provodi i različite obrazovne programe za odrasle koji su verificirani od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji se kao takvi upisuju i u radnu knjižicu. Učilište se u srpnju ove godine javilo na Javni poziv za nabavu usluga strukovne izobrazbe nezaposlenih osoba, kako bi što kvalitetnije provodili program besplatne edukacije u svojoj ustanovi.

Ravnateljica POU-a Novska Valentina Opić istaknula je sve važnosti ovog programa s naglaskom kako je u ovim vremenima teško samostalno plaćati svoju edukaciju i daljnje školovanje. Nadalje ističe kako su upravo iz tog razloga ponosni što  POU Novska od svog osnutka nikada nije povuklo ovoliku svotu novca za financiranje tih programa. Upisi u obrazovne programe 2016./2017. vrše se svaki radni dan do popunjenja obrazovnih skupina, a upisati se mogu polaznici koji imaju navršenih 15 godina starosti, završenu osnovnu školu ili neki od razreda srednje škole i to u trogodišnje srednjoškolske programe za zanimanje kuhar, konobar. Upravo za izobrazbu kuhara i konobara POU Novska je dobilo sredstva u iznosu od 207 tisuća kuna, a 15 osoba koje se vode u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobilo je besplatnu edukaciju u ovoj Gradskoj ustanovi.

"To je veliki broj polaznika i nadamo se da će oni sa školovanjem započeti s prvim listopadom" – izjavila je za RPN ravnateljica POU-a Valentina Opić, dodavši kako će se predavanja održavati u prostorijama POU-a, dok će praksu polaznici pohađati u INA – Naftaplin. Osim škole za kuhare i konobare POU Novska provodi i tečaj za voditelje OPG-a u koji se također uključio veliki broj polaznika. POU će za provedbu tog programa ostvariti prihod od oko 60 tisuća kuna. Tečaj za voditelje OPG-a se, u toku ove pedagoške godine, provodi po drugi put, te se također do sada nije provodio u tako velikom obimu.